Guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu se va confrunta in continuare cu aceleasi probleme: legile vor trece greu prin Parlament, din cauza instabilitatii politice, fenomen observat de mai multa vreme de specialistii in economie. „Guvernul nu are o sustinere parlamentara, fapt ce a blocat trecerea a numeroase acte legislative”, a afirmat pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.
Sunt cateva ordonante de urgenta cu implicatii fiscale foarte importante, care au fost emise saptamanile trecute si care inca nu au fost aprobate, spune la randul sau Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata. „Spre exemplu, este ordonanta referitoare la extinderea bazei de impozitare a veniturilor la care se aplica CAS-ul”, a declarat Voinea.
Bugetul va fi piatra de moara a Guvernului Tariceanu, sustin analistii. Foarte important va fi modul in care va arata acesta, in functie de structura sa urmand sa se vada cat de sustenabile sunt chetuielile planificate de executiv. In opinia lui Liviu Voinea, bugetul trebuie sa fie cat mai auster, pentru a nu permite aparitia puseelor inflationiste.
In plus, Ionut Dumitru atrage atentia ca majorarea cheltuielilor bugetare vine pe fondul scaderii veniturilor la buget, pe diverse segmente. „CAS-ul se va micsora anul viitor cu 6 puncte procentuale”, afirma economistul sef al Raiffeisen Bank Romania. „Agentiile de rating ne-au anuntat deja ca punem paie pe foc. Guvernul a programat cheltuieli care nu se stie din ce fonduri bugetare vor fi sustinute anii viitori. Marirea pensiilor este de asteptat sa aduca un deficit considerabil bugetului de pensii”, a adaugat analistul financiar.
Pentru aprobarea proiectului de lege privind bugetul de stat, Guvernul va avea nevoie, conform legislatiei, de sprijinul majoritatii voturilor parlamentarilor.
Investitorii ar putea privi respingerea motiunii ca un semnal pozitiv. „Desigur ca trecerea motiunii de cenzura ar fi avut un oarecare impact negativ asupra economiei. Pe piata valutara ar fi putut exista presiuni care sa duca leul spre depreciere, ca urmare a retragerii investitorilor speculativi”, a atras atentia Ionut Dumitru.
El a mai precizat ca trecerea motiunii ar fi putut sa aiba drept consecinta o penalizare a Romaniei de catre agentiile de rating.
Parlamentul a respins, miercuri, motiunea de cenzura prin care PSD a cerut demiterea actualului Executiv. Pentru ca motiunea sa fie adoptata, avea nevoie de 232 de voturi favorabile, dar a intrunit numai 220, in timp ce 152 de parlamentari au sustinut Guvernul. Au fost prezenti la vot 433 de parlamentari, dintre care 59 n-au votat, iar doua voturi au fost anulate.