Platile restante reprezinta sume datorate si neachitate care au depasit termenul de plata prevazut de actele normative sau de contract/factura, potrivit Mediafax.
La elaborarea bugetelor locale, ordonatorii de credite au obligatia sa prevada distinct credite bugetare destinate stingerii platilor restante la finele anului anterior celui pentru care se intocmeste bugetul.
Dispozitiile se aplica in domeniul elaborarii, aprobarii executarii si raportarii bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, judetelor si municipiului Bucuresti, precum si bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetele locale.
Potrivit proiectului, autoritatilor administrativ-teritoriale si subdiviziunilor acestora (comunele, orasele, municipiile si judetele – n.r.) le va fi interzis accesul la imprumuturi sau la garantarea oricarui fel de imprumut, daca datoriile anuale depaseste 30% din media aritmetica a veniturilor proprii, diminuate cu veniturile din valorificarea unor bunuri, pe ultimii trei ani anteriori anului in care se solicita autorizarea finantarii rambursabile care urmeaza sa fie contractata si/sau garantata.
Datoriile anuale sunt reprezentate de ratele scadente la imprumuturile contractate si/sau garantate, dobanzile si comisioanele aferente acestora, inclusiv ale imprumutului care urmeaza sa fie contractat si/sau garantat in anul respectiv.
De asemenea, in situatia in care gradul de realizare a veniturilor proprii programate in bugetele autoritatilor locale in ultimii doi ani este mai mic de 97% pe fiecare an, ordonatorii de credite vor fundamenta veniturile proprii pentru anul curent cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent.
Gradul de realizare a veniturilor proprii va fi stabilit prin ordin comun al ministrului administratiei si internelor si al ministrului finantelor publice, dupa consultarea prealabila a structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale.