In prezent, impozitul este de 16% pe profit.
Ministrul Finantelor a precizat ca toate modificarile de politica fiscala si bugetara trebuie discutate cu FMI si UE, din respect pentru aceste organisme, dar si pentru ca exista un acord, relateaza Mediafax.
„In cadrul Ministerului de Finante se analizeaza posibilitatea introducerii acestui impozit incepand de la 1 ianuarie. Se fac calculele, se discuta cu FMI si CE, pentru ca avem in acest acord o clauza bine precizata acolo, ca orice modificare trebuie discutata cu aceste organisme. Avem posibilitatea introducerii, dar se fac analize. Joi trebuie sa aprobam modificarea Codului Fiscal privind alinierea la directivele UE privind accizele si pe agenda Guvernului joi este prevazuta modificarea Codului Fiscal”, a precizat Ialomitianu.
El a raspuns astfel la intrebarea cand se va introduce impozitul de 3% pentru microintreprinderi, avand in vedere ca ministrul Finantelor a promis opozitiei, la dezbaterea in Parlament a proiectului de buget pe 2011, aplicarea acestui impozit de la 1 ianuarie 2011.
„Eu am spus in plen ca acest guvern analizeaza posibilitatea introducerii impozitului pentru microintreprinderi de la 1 ianuarie 2011”, a adaugat Ialomitianu.
Surse guvernamentale au declarat in luna noiembrie ca Executivul analizeaza posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microintreprinderilor. Pana sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.
Intrebat in legatura cu sumele platite de stat fostului presedinte al directoratului Fondului Proprietatea Daniela Lulache, Ialomitianu a afirmat ca aceasta a fost platita cu o suma exagerata, iar rezultatele au fost zero, dar Ministerul de Finante trebuie sa plateasca deoarece a fost un contract incheiat.
„A fost o decizie luata in 2009. a fost propusa de PSD, a fost un contract negociat de fostul presedinte AVAS Ursache, care a asa a considerat ca doamna Lulache sa fie recompensata. Dar eu spun ca dansa a fost platita cu o suma exagerata, iar rezultatele au fost zero. E vorba de a respecta legea. A fost un contract incheiat si sigur ca dorinta Ministrului de Finante este sa plateasca in mod eficient, dar are obligatia sa respecte legea”, a spus Gheorghe Ialomitianu.
Daniela Lulache a incasat aproximativ 3,5 milioane de lei, reprezentand remuneratia si alte beneficii, pentru perioada ianuarie 2009 – decembrie 2009, cand s-a aflat la conducerea Fondului Proprietatea.