- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul va continua parteneriatul cu Banca Mondiala. Nu s-a discutat un nou acord

11 Jan, 19:13 • Redactia DailyBusiness
Guvernul va continua parteneriatul cu Banca Mondiala (BM) pentru reforma si imbunatatirea activitatii ministerelor, informeaza Executivul, precizand totodata ca in discutia de marti a premierului Emil Boc cu Philippe Le Hourerou, vicepresedinte BM, nu s-a discutat despre un nou acord de imprumut.
Guvernul va continua parteneriatul cu Banca Mondiala. Nu s-a discutat un nou acord

Premierul s-a intalnit, la Guvern, cu Philippe Le Hourerou, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala, la discutii participand si ministrii Agriculturii, Finantelor, Educatiei si Transporturilor.

Executivul informeaza, intr-un comunicat, ca ministrii Agriculturii, Finantelor, Educatiei si Transporturilor au prezentat, in cadrul intalnirii, prioritatile si planul de actiune pentru restructurarea ministerelor de resort si ca Banca Mondiala va asigura expertiza pentru aplicarea actiunilor de reforma si de imbunatatire a activitatii ministerelor.

„In cadrul intalnirii nu s-a discutat despre un nou acord de imprumut intre Guvern si aceasta institutie financiara internationala. Guvernul va continua parteneriatul cu Banca Mondiala pentru aplicarea masurilor de reforma si de imbunatatire a activitatii ministerelor. In acest sens, Banca Mondiala va furniza, in continuare, asistenta tehnica pentru derularea reformelor structurale incepute”, transmite Executivul.

Guvernul va infiinta o sectie anti-cartel

Planul de actiuni elaborat de Guvern in urma recomandarilor transmise de Banca Mondiala prevede ca Guvernul va infiinta o sectie pentru controlul cartelurilor care afecteaza concurenta pe piata, va suplimenta ajutoarele de stat pentru investitii care genereaza afaceri in activitati adiacente si va analiza varianta introducerii managementului privat in companiile din transport monitorizate cu FMI.

Atributiile adunarii generale a actionarilor din companiile aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor vor fi revizuite in sensul limitarii problemelor pe care acestea trebuie sa le avizeze imediat sau asupra carora au drept de veto fata de deciziile consiliilor de administratie.

Va fi redus numarul de membri in consiliile de administratie din aceste companii, iar functia de director general (reprezentand conducerea executiva) va fi separata de cea de presedinte al consiliului de administratie (conducerea deliberativa), prin modificarea legislatiei.

Intr-un interval mai mic de sase luni vor fi infiintate societati de transport feroviar de calatori de scurt si lung parcurs, pentru o flexilitate comerciala mai mare, iar bugetarea multianuala in baza indicatorilor tehnico-economici va fi extinsa la toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor.

Consiliul Concurentei se va implica in procedurile de achizitie/licitatie, pentru respectarea regulilor de concurenta, iar in sase luni va fi infiintata o „unitate de advocacy” (asistenta) care sa emita cel putin 20 de recomandari pentru descurajarea practicilor anticoncurentiale pana in anul 2012.

Va fi insa infiintata si o „unitate dedicata pentru carteluri”, care sa initieze cel putin 20 de inspectii inopinate anual pentru a verifica posibile probleme de concurenta pe piata.

Inspectorii din cadrul Consiliului Concurentei vor fi remunerati la nivelul magistratilor sau al angajatilor din Banca Nationala a Romaniei, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, institutii care nu intra sub incidenta Legii salarizarii unitare din sectorul public, astfel incat rata fluctuatiei de personal sa scada sub 5%.

In acelasi timp, o suma reprezentand 10% din amenzile si taxele aplicate de Consiliul Concurentei ar urma sa nu mai fie varsata la bugetul de stat, ci folosita ca fond de premiere pentru inspectori.

Documentul mai releva ca Guvernul va introduce clauze de confidentialitate si de neconcurenta pentru inspectorii Consiliului Concurentei si va stabili prin legislatie o perioada denumita de „carantina”, in care personalul, managerii sau membrii plenului sa nu poata parasi institutia pentru a ocupa in sectorul privat pozitii direct legate de activitatile in care sunt implicati.

In institutiile publice vor fi desemnate persoane a caror responsabilitate va fi sa adune informatii si date privind problemele care ar putea afecta concurenta.

Pentru limitarea deficitului bugetar, Guvernul va mentine dreptul Ministerului Finantelor de a ajusta unilateral solicitarile bugetare ale ministerelor, in cazul in care acestea depasesc plafoanele bugetare aprobate, iar functia ministerului de monitorizare a companiilor de stat va fi intarita.

„Mandatul si capacitatea Ministerului Finantelor vor fi extinse in vederea includerii managementului performantei operatorilor economici cu capital integral sau majoritar de stat”, se arata in document.

Ajutoarele de stat vor fi reduse progresiv

Planul de actiune al Guvernului mai releva ca nivelul total al masurilor de ajutor de stat, exprimat ca procent din produsul intern brut (PIB), va fi redus progresiv, dar procentul ajutorului de stat acordat pentru obiective orizontale (investitii care sa genereze afaceri in activitati adiacente) va creste, intr-un interval maxim de 18 luni, de la 77%, in 2008, la aproape 90%, in 2013, din totalul ajutoarelor acordate.

Un alt obiectiv al Guvernului, la recomandarea Bancii Mondiale, este reducerea cu 50% a numarului de ordonante de urgenta, dar gradul de prioritate este indicat ca unul „mediu”, iar termenul maxim pana la care sa fie limitat numarul acestor acte normative a fost stabilit la 18 luni.

Alte intentii enuntate sunt reducerea numarului de proiecte inscrise pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de guvern (tot intr-un interval maxim de 18 luni) si modificarea legislatiei in sensul delegarii de competente de la nivelul Guvernului catre ministere in ceea ce priveste actele administrative si/sau tehnice (6 luni).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...
Elena Lasconi, reacția dură după stabilirea noului calendar al alegerilor prezidențiale: „Politicieni mici care fac doar combinații pentru ei înșiși!”
Elena Lasconi, reacția dură după stabilirea noului calendar al alegerilor prezidențiale: „Politicieni ...
TOP 5 coduri secrete pentru Android care pot fi accesate. Situațiile în care te ajută
TOP 5 coduri secrete pentru Android care pot fi accesate. Situațiile în care te ajută
Horoscop 9 ianuarie. Zodia norocoasă a zilei. Banii curg în conturi pentru un semn zodiacal! Vezi dacă ești tu
Horoscop 9 ianuarie. Zodia norocoasă a zilei. Banii curg în conturi pentru un semn zodiacal! Vezi dacă ...
De unde are Dani Oțil bani de vacanțe în Maldive. Ce le-a răspuns prezentatorul de la ”Neata” haterilor
De unde are Dani Oțil bani de vacanțe în Maldive. Ce le-a răspuns prezentatorul de la ”Neata” ...
Veste bună pentru români. Toți cei care plătesc cu acest tip de card primesc o parte din bani înapoi
Veste bună pentru români. Toți cei care plătesc cu acest tip de card primesc o parte din bani înapoi
Andreea Raicu, idee de salată sănătoasă. „Te ajută să îți reduci colesterolul, reglează zahărul din sânge și ajută la digestie”
Andreea Raicu, idee de salată sănătoasă. „Te ajută să îți reduci colesterolul, reglează ...