„Vom discuta dupa ce Parlamentul se va reuni in sesiune, in luna septembrie, pentru ca in momentul de fata Guvernul nu are niciun mijloc legal pentru a interveni”, a raspuns Emil Boc unei intrebari a presei pe aceasta tema, citat de Mediafax.
Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Sumele obtinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.
Reducerea salariilor a fost reglementata prin lege, act normativ care poate fi modificat pentru o aplicare rapida doar prin ordonanta de urgenta. Guvernul nu poate insa emite ordonante de urgenta decat din ouna septembrie, cand Parlamentul se reuneste in sesiune.
Comisia Europeana (CE) a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor BNR nu va fi modificata], intrucat incalca unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene, au declarat, saptamana trecuta, surse oficiale.
„CE a transmis ambasadorului Mihnea Motoc, seful Reprezentantei Romaniei pe langa Uniunea Europeana, o nota in care se arata ca, daca legea privind scaderea salariilor angajatilor BNR nu va fi modificata, atunci ar putea declansa procedura de infringement, intrucat incalca prevederea Tratatului UE privind independenta financiara a bancilor centrale si articolul care interzice utilizarea resurselor BNR pentru finantarea statului”, au aratat sursele.
Articolul 123 din Tratatul UE se interzice Bancii Centrale Europene si bancilor centrale ale statelor membre sa acorde credite institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, administratiilor publice centrale, autoritatilor regionale sau locale, celorlalte autoritati publice, celorlalte organisme sau intreprinderi publice din statele membre.
Interdictia este inclusa si in statutului BNR, articolul 7, aprobat prin lege de Parlament.
De asemenea, articolul 123 din Tratat interzice cumpararea de titluri de creanta direct de la entitati publice de catre Banca Centrala Europeana sau de catre bancile centrale nationale.
„Comisia a vrut sa atraga atentia autoritatilor ca transferul fortat al resurselor financiare ale BNR catre stat conduce la finantarea acestuia, ceea ce este in mod clar interzis de Tratat”, au afirmat sursele.
Decizia Guvernului de a reduce salariile angajatilor BNR a fost criticata, la inceputul lunii iulie, si de Banca Centrala Europeana, care a aratat ca este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala si a recomandat modificarea legii.