Cititi aici reactia lui Liviu Dan Dragan, CEO-ul TotalSoft, cu privire la eliminarea facilitatilor pentru programatori.
Masurile sunt cuprinse in Memorandumul suplimentar de Intelegere convenit de Romania cu FMI si UE, citat de Mediafax.
De asemenea, Guvernul va ingheta pensionarile anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate vor fi acordate numai daca au fost aprobate in prealabil de echipe de evaluare medicala din Ministerul Muncii.
Totodata, o alta masura luata va fi eliminarea celui de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajatii din sectorul public, masura ce va fi prevazuta in bugetul pentru 2011 si va conta pentru virarea celei de-a patra transe de la Comisia Europeana.
Documentul mai prevede reducerea cu 25% a salariilor, dar si a sporurilor si altor plati de natura salariala pentru toti salariatii din sectorul public, incepand cu 1 iunie 2010, precum si „rationalizarea” in continuare a numarului de salariati din sectorul public, in lunile urmatoare.
O misiune FMI s-a aflat in ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile. In urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie, daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.