El i-a cerut ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa introduca deja aceasta impozitare suplimentara intr-un proiect de lege, potrivit Mediafax.
„In proiectul de lege pe care il vom pregati, incepand cu a doua proprietate vom solicita o impozitare suplimentara. Prima proprietate se impoziteaza normal pentru toti la fel, incepand cu a doua proprietate se impoziteaza suplimentar fata de ceea ce avem in momentul de fata, a spus Boc.
El a precizat ca masura are ca scop „sa aducem un plus de venituri la bugetul de stat” si sa beneficiem de un „efort de solidaritate” si din partea acelora care au in Romania mai multe proprietati.
„Si ei sa contribuie in Romania la acest efort de austeritate pe care il facem in momentul de fata prin impozitarea supliementara incepand cu a doua proprietate, continuand cu a treia, a patra sau cate alte proprietati, printr-o impozitare suplimentara a acestora”, a adaugat premierul.
In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Nu intra sub incidenta acestui impozit suplimentar persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.
In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.
Reducerile de cheltuieli au fost decise de autoritati dupa negocierile cu Fondul Monetar International.
O misiune FMI s-a aflat in ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile. In urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de aproape 900 milioane euro.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie, daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.