„Pentru privatizarile cheie, care includ si vanzarea participatiei pe care statul o mai detine la Oltchim, un intermediar recunoscut international va fi numit pana la finele lunii august 2011.Prpunerile vor fi trimise pana la sfarsitul anului, iar ofertele pana la jumatatea anului 2012”, se arata in scrisoarea de intentie catre FMI, document obtinut de Mediafax.
Ideea privatizarii Oltchim a fost lansata de Guvern inca din 1997.
„Privatizarile-cheie vor include si vanzarea restului de actiuni detinut de stat la Oltchim”, potrivit documentului.
Statul controleaza prin Ministerul Economiei 54,79% din capitalul combinatului chimic Oltchim.
La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde de lei (aproximativ 545 milioane de euro), cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde de lei. Combinatul a inregistrat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane de lei.
Compania a fost inclus pe lista celor 20 de societati de stat care vor fi monitorizate in noul acord pe doi ani care va fi incheiat de Guvern cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
FMI va extinde in noul acord lista societatilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Posta Romana, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord si va evalua atat pierderile, cat si arieratele pentru ca unele dintre ele vor fi luate in calcul la bugetul general consolidat.
Prin actualul acord cu FMI sunt monitorizate Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.