Incercarea de privatizare a Oltchim, derulata in luna septembrie, a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.
Dupa esecul privatizarii combinatului chimic, Guvernul a decis ca, pana la viitoarea tentativa de privatizare, sa ceara Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro, noteaza [url= http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-vrea-sa-acorde-oltchim-un-ajutor-de-urgenta-de-20-milioane-euro-10233591]Mediafax[/url].
Totodata, Guvernul a infiintat in urma cu o saptamana o firma, detinuta de stat, care sa intermedieze comercializarea unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare.
Potrivit lui Traicu, aceasta firma va derula toate transferurile de bani din mediul privat catre Oltchim.
La sfarsitul lunii mai, Oltchim inregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro catre AVAS (fara dobanzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro catre Electrica, 3 milioane euro catre Electrica Furnizare, 23 milioane euro catre CFR Marfa, 4 milioane euro catre Salrom, 18 milioane euro catre CET Govora, doua milioane euro catre Apele Romane.
La aceastea se adauga datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost si un total de 2 milioane euro catre Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.
Oltchim are si datorii de 85 milioane euro fata de furnizori privati, 43 milioane euro fata de clienti care au achitat in avans, 7 milioane euro pentru salarii si impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/oltchim-reia-productia-la-una-dintre-instalatiile-sale-care-este-aceasta-81970/]Productia la Oltchim Ramnicu Valcea va fi reluata[/url] saptamana viitoare, iar conducerea unitatii va solicita societatii Electrica Furnizare o esalonare a datoriilor si un contract pentru furnizarea energiei electrice de la operatorul CEZ Distributie.
Prima instalatie unde se va relua productia este cea de Electroliza cu membrana. Potrivit purtatorului de cuvant al Oltchim, Ion Coclet, la sedinta Consiliului de Administratie au fost decise masuri extrem de importante pentru relansarea productiei de la Oltchim, inclusiv un plan de relansare si o strategie pe termen scurt si mediu.