O majorare a TVA-ului de la 19 la 24% ar acoperi aproximativ in totalitate cheltuielile generate de eliminarea masurii privind reducerea cu 15% a pensiilor, de 1,2 miliarde euro, dar ar genera si costuri suplimentare pentru firme, inclusiv administrative si informatice, au afirmat sursele, citate de Mediafax.
Executivul are in vedere si o majorare a cotei unice de pana la 20%, dar efectul este mai greu de cuantificat. Cresterea celor doua taxe la aceste valori a fost una dintre variantele vehiculate in luna mai in timpul negocierilor cu delegatia FMI.
„Board-ul FMI ar fi discutat oricum scrisoarea de intentie a Romaniei pe 30 iunie, nu pe 28. Si in aceste conditii, este greu sa ne incadram in termenul stabilit, iar orice amanare va fi discutata cu Consiliul Director al Fondului. Situatia nu modifica relatia cu Comisia Europeana, careva discuta in luna septembrie eliberarea urmatoarei transe, de 1,15 miliarde euro”, au spus sursele citate.
O varianta care ar putea fi propusa board-ului FMI presupune si disponibilizarea rapida a unui numar semnificativ de bugetari, pentru care platile compensatorii sa fie limitate la trei salarii, dar pe o perioada de 12 luni.
Si in acest caz, exista o problema pe partea cheltuielilor de la fondul de somaj, au mai afirmat sursele.
Curtea Constitutionala a decis, vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
Decizia Curtii Constitutionale, care respinge articole din legile austeritatii, pune Guvernul in imposibilitatea de a aplica vreuna dintre masurile prevazute in respectivele acte normative, intrucat acestea se vor intoarce la Parlament pentru a fi puse in acord cu legea fundamentala.