Pentru acest an, AVAS mizeaza pe venituri totale de 395 milioane lei, din care 260,9 milioane lei din privatizare si 87 milioane lei din valorificarea activelor bancare, creantelor comerciale si a celor preluate de la Ministerul Finantelor si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.
Autoritatea estimeaza ca va incasa si dividende de 45 milioane lei, relateaza Mediafax.
Comparativ, anul trecut AVAS a adunat venituri totale de 152,8 milioane lei, din care 21,9 milioane lei din privatizare, in conditiile in care bugetul din 2009 prevedea realizarea unor venituri de peste patru ori mai mari, de 650 milioane lei, din care 559 milioane lei din privatizare.
Bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare si valorificare a activelor statului pe anul 2010 al AVAS a fost aprobat de Guvern in ultima sedinta, au declarat surse oficiale.
Conform documentului, cheltuielile aferente procesului de privatizare sunt estimate la 304,6 milioane lei si includ si despagubirile pentru pagubitii FNI, precum si obligatiile de plata stabilite prin titluri executorii, in suma totala de 277 milioane lei.
„Cheltuielile bugetare pot fi afectate cu sumele de plata stabilite prin titluri executorii in sarcina AVAS in temeiul OU 18/2004 privind finalizarea vanzarii unor pachete de actiuni ale Bancii Comerciale Romane catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Corporatia Financiara Internationala, precum si catre Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane. Suma estimata este de 175.000 lei”gu, se arata in documentul aprobat de Guvern.
In perioada 1 ianuarie-16 aprilie 2010, AVAS a inregistrat venituri de 94,9 milioane lei, din care 54,2 milioane lei au reprezentat dividende, iar 27,7 milioane lei vanzari de actiuni.
Aurelian Popa, presedintele AVAS, a declarat, in luna aprilie, ca institutia vrea sa scoata la vanzare in acest an 13 din cele 18 pachete majoritare ramase in portofoliu si 90 din cele 367 de pachete minoritare.
Guvernul s-a angajat in scrisoarea suplimentara de intentie cu FMI ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va finaliza in 2010 vanzarea celor 18 companii mici aflate integral in portofoliu si va ceda participatiile minoritare detinute in cel putin 150 companii.