- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Guvernul vrea sa ingroape Afacerea \”Cosciugul\” – firmele vandute catre boschetari pentru a scapa de datorii

12 Jan, 00:01 • razvan.codorean
''Ai o firma cu datorii la stat sau partenerii de afaceri. Noi te ajutam sa scapi de ea, in conditii legale''. Este unul dintre anunturile des intalnite in ziare si pe internet. Guvernul incearca sa stopeze Afacerea ''Cosciugul'', un business din care a ajuns sa piarda zeci, daca nu sute de milioane de euro. Va reusi? Expertii citati de DailyBusiness.ro nu ii dau prea multe sanse.
Guvernul vrea sa ingroape Afacerea \Cosciugul\ - firmele vandute catre boschetari pentru a scapa de datorii

Afacerii i se spune ”Cosciugul”, pentru ca reuseste sa te scape de datorii, ingropandu-le in buzunarele unor asa-zisi investitori dispusi sa iti preia business-ul si carora autoritatile nu au ce sa le faca. De ce? Pentru ca ori sunt saraci, de cele mai multe ori „cu duhul”, si nu au ce sa execute silit, ori provin din tari din lumea a treia, unde e imposibil sa le dai de urma.
[quote=Cristian Dinulescu, analist economic]Business-ul este foarte simplu. Acumulezi datorii cat poti pe firma, apoi gasesti singur, sau printr-un intermediar, un cetatean dispus sa o preia[/quote]
Clientii sunt gasiti de ”specialisti” fie in tara, din randul persoanelor nevoiase, fie in Republica Moldova, Bangladesh, India, Pakistan sau cine stie pe unde.

”Toata lumea iese fericita, mai putin creditorii, in principal statul. Tu scapi de datorii platind un comision intre 3 si 10% in functie de datorie plus taxele de la Registru, intermediarul incaseaza comisionul, iar ”investitorul” se alege si el cu cateva sute sau mii de euro, depinde de negocieri. Statul n-are ce sa iti faca, pentru ca afacerea este legala”, a explicat expertul.

Vorbim de un business care a explodat in Romania in aceasta perioada de criza si din care se castiga miliarde. Desi afacerea functioneaza de ani de zile, guvernantii nu s-au aratat dispusi sa treaca de la condamnarea publica a acestor practici la oprirea acestora prin lege. De ce? Expertii in fiscalitate spun ca nu a existat interes pentru o asemenea reglementare.

Noul guvern pare dispus sa puna piciorul in prag si, de voie, de nevoie, in goana dupa bani, sa reglementeze una dintre afacerile la mare voga in economia subterana.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar a declarat, potrivit Mediafax, ca a discutat cu premierul Emil Boc despre instituirea, in perioada imediata, de proceduri clare de sanctionare a persoanelor fizice care cesioneaza parti sociale sau actiuni de la firme cu obligatii bugetare neachitate catre persoane decedate, cu handicap ori cetateni straini din tari non-UE, pentru a se sustrage de la plata datoriilor.
[quote=Sorin Blejnar, presedinte ANAF]Una dintre masurile de imediata urgenta este legata de cesiunea partilor sociale sau actiunilor, in scopul sustragerii de la plata datoriilor bugetare[/quote]
Blejnar nu a prezentat date concrete despre masurile ce se doresc a fi luate.

Au sau nu sanse sa ingroape afacerea?

Ce pot face autoritatile pentru a rezolva problema? Opiniile sunt impartite. Cei de la Garda Financiara cred ca au gasit solutiile cele mai bune. De partea cealalta, expertii fiscali considera ca guvernul nu are practic nicio sansa si ca lupta cu evaziunea fiscala trebuie dusa cu alte arme.

„Exista trei solutii pentru rezolvarea problemei. Una ar fi ca Registrul Comertului sa ceara viitorului proprietar dovezi concludente care sa ateste ca vrea sa faca afaceri cu firma respectiva. O a doua varianta ar fi introducerea obligativitatii ca orice firma inregistrata in Romania sa aiba un administrator roman sau membru al unui stat UE, in asa fel incat, in caz de nevoie, sa avem pe cine trage la raspundere. O a treia solutie ar putea fi obligativitatea, prin lege, ca vanzarea unei firme sa se faca doar in conditiile in care compania respectiva si-a achitat macar obligatiile la stat„, declara, pentru DailyBusiness.ro, Dragos Rusu, comisar general adjunct la Garda Financiara.

Daniel Chitoiu, fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, declara recent, ca a incercat sa impuna obligativitatea prezentarii unui aviz sau a unui certificat privind existenta obligatiilor fiscale inainte de efectuarea operatiunii de cesionare a actiunilor sau a partilor sociale. Era vorba, in principal, de firmele care isi desfasoara activitatea in domeniul alcoolului, produselor energetice, combustibililor din petrol si produselor din tutun, domeniile in care evaziunea fiscala este la ea acasa. Initiativa nu a fost aprobata, spune acesta.

La fel s-a intamplat in 2004, cand s-a aprobat Legea 494/2004, care interzicea, sub amenintarea sanctionarii cu inchisoare de la 6 luni la doi ani, cesionarea actiunilor unei firme fara efectuarea in prealabil a unui control financiar-fiscal pentru depistarea unor eventuale datorii care ar fi oprit tranzactia pana la achitarea lor de cel care vinde. Legea urma sa intre in vigoare de la 01.01.2005, dar a fost abrogata prin OUG 123/2004. Practic ea nu a produs efecte nici macar o zi. De ce? S-ar fi incalcat principiul de libera circulatie a marfurilor si capitalurilor, au justificat autoritatile.

Consultantul fiscal Gabriel Biris crede ca, la fel ca in 2004, noul guvern este si acum cu mainile legate in aceasta problema.
[quote=Gabriel Biris, consultant fiscal]Nu vor reusi sa faca nimic si asta pentru ca nu poti opri un investitor sa isi vanda afacerile cui vrea[/quote]
”Este o economie libera in care, atata timp cat nu incalci legea, totul este permis”, a declarat expertul, pentru DailyBusiness.ro. La randul sau, Iulian Urban, fondatorul firmei de recuperare de datorii Iulian si Asociatii, spune ca sansele ca asemenea masuri administrative sa fie puse in practica sunt extrem de reduse.

”Atata timp cat legea permite, toate aceste tranzactii se deruleaza legal, pentru ca singura conditie este ca, la cesiunea actiunilor sau partilor sociale ale unei asemenea firme plina de datorii, cel care cumpara sa dea doar o declaratie ca va plati datoriile, declaratie pe care o da pentru ca… nu da de la el”, a spus acesta.

Ce se intampla in prezent cu firmele cu datorii? Potrivit legii, Fiscul se indreapta, pentru recuperarea banilor, catre ultimul administrator. Daca acesta nu are bunuri sau nu se afla in tara, recuperarea sumelor restante devine practic imposibila. Rata de succes in asemenea cazuri este de doar 0,01%.

Potrivit lui Daniel Chitoiu, fostul presedinte al ANAF, anual, 10% din agentii economici activi in economia romaneasca fac obiectul unor tranzactii de cesionare a actiunilor sau partilor sociale catre companii-fantoma sau persoane fizice specializate in cumpararea de companii care au datorii la stat.

Expertii: Mai usor s-ar rezolva problema TVA-ului intracomunitar

Potrivit consultantului fiscal Gabriel Biris, Guvernul ar trebui, in primul rand, sa reglementeze o alta afacere speculativa. Este vorba de tepele trase de firmele infiintate special pentru a a obtine profituri doar din neplata catre stat a TVA la marfurile si produsele achizitionate din tarile Uniunii Europene.

Business-ul este, de asemenea, foarte simplu si la indemana oricui, explica analistul economic Cristian Dinulescu. ”Deschizi o firma de import-export, aduci marfuri din UE si le vinzi in Romania la preturi care includ TVA, dar apoi nu mai platesti niciun fel de taxe. Majoritatea acestor firme functioneaza doar primele trei luni dupa infiintare, pana la primul termen cerut de lege pentru declararea si plata obligatiilor financiare. Apoi dispar din mediul economic”, a explicat analistul.

Daniel Chitoiu, fostul sef al ANAF, declara recent ca are cunostinta de multe asemenea afaceri si ca este absolut necesara modificarea Legii societatilor comerciale.

Premierul Emil Boc a anuntat, miercurea trecuta, ca Guvernul a decis constituirea unui consiliu interministerial care sa rezolve saptamanal sesizarile privind evaziunea fiscala si sa identifice modalitati de eliminare a fenomenului. Consiliul va fi format din reprezentanti ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ministerului de Interne, Ministerului Justitiei si altor institutii cu atributii in combaterea evaziunii fiscale.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci