Boc a afirmat ca acest lucru este unul „incorect”, iar clauzele sunt „imorale”, potrivit Mediafax.
„Vom intreprinde demersurile necesare pentru inlaturarea in instanta a clauzelor contractuale care impun sanctiuni financiare de 500.000 de euro in cazul schimbarii directorului de la Eximbank. Nu se poate sa pui clauze in acest fel. Adica Ursache de la PSD centreaza, iar Costea de la Eximbank da cu capul. Nu se poate sa continuam aceste demersuri. Ei si-au stabilit aceste clauze, Ursache in calitate de presedinte AVAS si Costea in calitate de presedinte Eximbank”, a spus Boc.
Potrivit acestuia, Guvernul va pregati cadrul juridic pentru actionarea in instanta in vederea eliminarii „acestor clauze incorecte din punct de vedere juridic si care nu raspund nevoilor statului de drept”.
Saptamana trecuta, Boc a cerut Eximbank sa reduca salariul conducerii de la circa 20.000 euro in prezent la 1.000 de euro, corespunzator indemnizatiei unui secretar de stat, dupa modelul Fondului Proprietatea, avertizand ca altfel vor fi identificate si alte solutii pentru a efectua diminuarea.
In octombrie 2009, presedintele Traian Basescu a declarat ca EximBank, condusa de Ionut Costea, cumnatul liderului PSD Mircea Geoana, ar fi trebuit sa ramana in regimul institutiilor statului si sa fie supusa legii unice de salarizare a functionarilor publici, fiind o banca alimentata cu bani de la buget.
„Am un sentiment de revolta ca s-a scapat la Eximbank, la domnul Costea s-a scapat. Nu e vorba numai de domnul Costea. Intr-o banca a statului care trebuie sa dea garantii pentru operatiuni de comert exterior se duce un domn politic acolo si are circa 25.000 de euro salariu pe luna. Nu este posibil, cand acea banca este alimentata cu bani din bugetul de stat. Eximbank-ul trebuie sa ramana in regimul institutiilor statului. Probabil mai sunt institutii”, a spus Basescu.
Eximbank a precizat atunci ca remuneratiile conducerii bancii au fost aprobate in AGA, singurul for care poate decide modificarea lor, insa managementul bancii va respecta o eventuala decizie a institutiilor statului de shimbare a sistemului de plata a executivilor din institutiile financiar-bancare cu capital de stat.
Institutia de credit preciza, totodata, ca remuneratia conducerii executive actuale este aceeasi cu a conducerii anterioare si nu a fost modificata ca urmare a numirii sau in timpul prezentului mandat.