Daca noul bir va fi introdus, toate
aceste companii, fie ca sunt sau nu pe profit, vor da statului o suma
fixa, care deocamdata nu a fost stabilita.
O varianta ar fi
ca impozitul sa fie calculat in functie de numarul de scaune si mese
din fiecare restaurant. Fiscul trebuie sa verifice apoi daca
proprietarii nu cumva au declarat un numar mai mic de scaune decat au
in realitate, pentru a da mai putini bani la stat, noteaza Pro TV.
Mult mai corect ar fi daca impozitul ar
fi calculat in functie de numarul de clienti, insa fiscului ii va fi
foarte greu sa tina evidenta fiecarui local.
Potrivit ministrului care gestioneaza
mediul de afaceri, impozitul forfetar vizeaza pensiunile, hotelurile,
barurile, restaurantele, saloanele de infrumusetare, spalatoriile
auto, atelierele de croitorie si cele de incaltaminte. Insa lista
poate continua.
Birul va fi calculat in functie de
capacitate si de amplasament. Conform acestor criterii, un restaurant
sau o frizerie din centrul vechi vor da mai multi bani la stat decat
doua afaceri similare de la marginea orasului.