Alte masuri recomandate sunt simplificarea si clarificarea reglementarilor fiscale si plata online a taxelor si impozitelor.
In opinia lui de Ruiter, cea mai buna masura pentru imbunatirea sistemului fiscal in Romania este reducerea numarului de plati ce trebuie efectuate anual pentru achitarea taxelor. „Daca autoritatile reduc cele 113 plati anuale la o singura plata lunara ar fi foarte bine”, a spus specialistul.
In 2008, Romania era pe locul 149 din 183 de state din punct de vedere al numarului de plati anuale ce trebuie efectuate pentru achitarea taxelor, potrivit studiului Paying Taxes 2010, realizat de PricewaterhouseCoopers si Banca Mondiala. Romania statea chiar mai prost la acest capitol in raport cu 2007, cand ocupa locul 146.
De asemenea, a sugerat de Ruiter, ar fi foarte bine daca in Romania mai multe taxe de acelasi tip ar fi transformate in una singura, fie ca e vorba de cele pe consum, pe proprietate sau venit. Totodata, ar fi util sa se unifice taxele pe salarii cu celelalte contributii sociale.
Tinerea unui singur registru pentru plata taxelor si pentru contabilitate ar putea ajuta de asemenea mult companiile locale in exercitiul fiscal, a sugerat de Ruiter.
Peter de Ruiter a sugerat totodata ca introducerea posibilitatii de plata online a taxelor ar putea usura mult exercitiul fiscal in Romania, care ar putea fi imbunatatit si prin reglementari fiscale mai simple si mai putin ambigue, care sa nu fie modificate des prin ordonante de urgenta.
Deducerea fiscala a dobanzilor pe care persoanele fizice din Romania le achita pentru creditele contractate ar putea avea un impact extrem de bun asupra economiei, este de parere reprezentantul PwC. SUA este unul din statele care a luat pana in prezent o asemenea decizie, ce a condus la cresterea numarului de credite accesate, masura care a sustinut consumul si ajuta la revenirea din recesiune.
Intrebat despre utilitatea impozitului minim, introdus in acest an de autoritati, pentru a creste sumele atrase la buget, specialistul in fiscalitate a spus ca masura a avut ca rezultat doar complicarea procesului de administrare a taxelor de catre companii, iar impactul sau la buget a fost minim.
Luni a fost prezentat raportul Paying Taxes 2010, realizat de PriwaterhouseCoopers si Banca Mondiala, potrivit caruia Romania se situeaza pe locul 55 in topul usurintei cu care pot fi efectuate afaceri, in coborare de pe pozitia 47, unde se clasa in raportul anterior. Studiul a fost realizat pe un esantion de 183 de state, iar pentru realizarea sa au fost luate in calcul masurile fiscale in vigoare in anul 2008.
„Romania nu s-a remarcat in 2008 nici prin masuri fiscale mai bune, dar nici mai slabe, fata de anul anterior. Ceea ce a determinat pozitionarea sa pe un loc mai slab in clasamentul nostru, de la un an la altul, a fost efortul mai mare depus de celelalte state pentru a isi imbunatati sistemul fiscal”, a spus de Ruiter.