Pretul de pornire a licitatiei pentru cele 16 microhidrocentrale a fost de circa 20 milioane lei (5,48 milioane euro). Pretul de vanzare a fost de peste doua ori mai mare decat cel de pornire si de patru ori mai mare fata de valoare contabila, au declarat vineri, pentru DailyBusiness, surse din cadrul Hidroelectrica.
„Cele 16 microhidrocentrale s-au vandut pe 5 pachete, iar licitatia pentru ultimul pachet s-a incheiat astazi (n.r.- vineri). Un pachet a fost castigat de o companie austrica si celelalte patru de catre Romenergo si consortiul format din firmele SC H&M Company si SRL Negresti Oas”, au precizat sursele citate.
Totodata, valoarea investitiilor suplimentare fata de pretul licitatiei s-a stabilit la 5,6 milioane lei (1,53 milioane euro), au mai spus sursele din cadrul Hidroelectrica.
Potrivit angajamentelor de aderare la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa privatizeze toate cele 150 de microhidrocentrale aflate in proprietatea statului. Pana in prezent, au fost privatizate 64 dintre acestea.
Actionarul majoritar al producatorul de energie electrica, Hidroelectrica, este Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) cu 67,9% din capitalul social, in timp ce Fondul Proprietatea detine restul de 32,1% din actiuni.