Hossu a propus ca impozitul pe profit sa fie mentinut la 16%, dar impozitul pe venit sa creasca in trepte, in functie de venitul angajatului, cu o reducere a impozitarii pentru salarii mici . Astfel, pentru un venit de pana la 3.000 lei a fost propus un impozit de 14% sau 16%, iar pentru un venit de peste 3.000 lei a fost avansata ideea unui impozit de 25%. Cel mai mare impozit, de 38% sau 40%, a fost propus pentru venituri de 8.000-10.000 lei.
Liderul sindical si-a motivat propunerea de schimbare a sistemului de impozitare prin faptul ca „actuala cota unica nu poate crea decat o presiune continua pe micul contribuabil”.
A doua propunere prezentata ministrului Finantelor a fost ca transferul de alocatii de la sistemul public de pensii catre cel privat sa fie eliminat sau macar suspendat, astfel incat fondul de pensii publice sa dispuna de resurse suficiente.
Hossu nu a prezentat si raspunsul primit din partea ministrului Finantelor la toate aceste propuneri, aratand doar ca l-a atentionat pe Vladescu asupra faptului ca masurile propuse pentru reducerea cheltuielilor sociale vor fi usor combatute in instante si nu vor rezolva problema de fond.
„Raspunsul a fost ca daca asta se va intampla, asta va fi. Mi se pare putin cam fatalist”, a spus Hossu.
El a anuntat insa ca va prezenta cele doua propuneri si presedintelui Traian Basescu, la intalnirea programata pentru duminica.
El a mai aratat ca nu a discutat cu ministrul Finantelor despre concedieri, dar ca reprezentantii Guvernului prefera sa insiste pentru reducerea cheltuielilor prin diminuarea fondului de salarii si mai putin pe concedieri efective.