In opinia liderului sindical, un nou imprumut ar insemna noi conditionari negative pentru romani, care nu mai pot fi acceptate, conform Mediafax.
Noul acord pe care Romania il va incheia cu FMI va avea „cu siguranta” o valoare mai redusa decat imprumutul actual, iar banii vor fi luati doar daca vor aparea probleme neprevazute, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
„Nu vad un motiv pentru a avea un program la fel de mare precum cel actual, pentru ca nevoia nu mai este aceeasi. In cazul imprumutului actual a fost o situatie de criza, unde exista o mare nevoie de finantare. Va fi cu siguranta o valoare mai mica, dar va trebui sa discutam cu autoritatile suma exacta”, a spus Franks.
Romania are in derulare un acord cu FMI, UE si Banca Mondiala in valoare de 20 de miliarde de euro, din care 13 miliarde de euro provin de la FMI.
Potrivit reprezentantului FMI, continuarea acordului stand-by incheiat anul trecut va fi, cel mai probabil, de tip precautionary, ceea ce inseamna ca FMI va elibera la fiecare evaluare o anumita suma de bani, care nu va mai intra in contul BNR sau la bugetul de stat, ca pana acum. Banii vor ramane la Washington si vor fi disponibili pentru situatii neprevazute, cum ar fi cazul aparitiei unei crize regionale care ar pune presiune pe curs.
Acordul de tip precautionary presupune ca statul poate accesa in cazul aparitiei unor probleme neprevazute toate transele din imprumut aprobate in urma evaluarilor efectuate pana la acea data.
Premierul Emil Boc a declarat, in septembrie, la New York, ca discutiile dintre autoritatile romane si oficialii FMI privind incheierea unui nou acord vor incepe in luna octombrie, cand o delegatie a Fondului se va afla la Bucuresti, urmand sa fie stabilita si forma acestui acord.
Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania va semna in 2011 un nou acord cu FMI, precizand ca, desi statul roman vrea, nimeni nu il imprumuta acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.