- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Hotelierii si marile companii vor dubla piata leasingului imobiliar, la 300 mil.euro

20 Jun, 01:02 • Redactia DailyBusiness
Leasingul imobiliar va creste anul acesta pana la 300 de milioane euro, atingand 7-8% din piata totala de leasing, dublu fata de anul trecut. Trendul va continua si in anii urmatori, considera Ionut Chirila, directorul de marketing al Romstal Leasing.
Hotelierii si marile companii vor dubla piata leasingului imobiliar, la 300 mil.euro

Unii din actorii pietei au planuri marete pentru acest segment, estimand pentru acest an dublarea afacerii sau chiar planuri mai ambitioase.

Daca in urma cu trei ani, contractele de leasing imobiliar reprezentau doar 1% din totalul activelor finantate in sistem leasing, pana la sfarsitul lui 2006, finantarea sectorului imobiliar cunoscuse o crestere semnificativa, ajungand la 5% din totalul bunurilor finantate de intreaga piata a leasingului, respectiv 147 milioane euro”, a spus pentru DailyBusiness Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB).

Apetitul romanilor pentru leasing imobiliar e in crestere, considera oficialul ALB, explicand ca finantarea sectorului imobiliar trebuie urmarita nu doar ca volum din totalul activitatii de leasing, ci mai ales ca dinamica.

Conform estimarilor oficialilor asociatiei, valoarea pietei de leasing va fi in 2007 de 4,3 miliarde de euro, in crestere cu 32% in comparatie cu anul 2006.

Leasingul imobiliar detine insa in Romania o pondere mult mai mica din totalul pietei de leasing fata de alte tari din Europa Centrala si de Est. In Cehia, leasingul imobiliar reprezinta 11% din piata, iar in Polonia – 15%, a mai spus Ionut Chirila.

Companiile hoteliere, tot mai interesate de sale&lease back

In 2007, motoarele cresterii leasingului imobiliar vor fi, conform reprezentantilor pietei, cresterea gradului de informare al publicului, avantajele oferite de produs, precum si noile subcategorii de servicii la care clientii corporate pot apela, acestea fiind introduse inca de anul trecut.

Leasingul imobiliar financiar este considerat un produs avantajos pentru persoanele juridice, deoarece majoritatea costurilor aferente finantarii sunt deductibile. Bunul se afla, pe toata perioada contractului de leasing, in proprietatea finantatorului, neinfluentand astfel documentele contabile.

„Noua lege a leasingului, adoptata anul trecut, defineste si recunoaste noi categorii, precum leasing sindicalizat sau sale&lase back”, a spus Adriana Ahciarliu. Aceeasi lege introduce conceptul de leasing operational. Marile corporatii, care au sosit deja in Romania, sau care planifica intrarea in piata si sunt obisnuite cu acest gen de servicii financiare la nivel global, vor apela la acei lessori care sunt pregatiti cu produse sofististicate de acest gen, a mai precizat oficialul ALB.

Este de asteptat ca una din variantele de leasing preferate de corporatii sa fie anul acesta sale&lease back, care presupune vanzarea catre compania de leasing a unui obiect aflat in proprietatea clientului, in baza unui contractul de leasing pe termen lung; clientul isi pastreaza dreptul de uzufruct asupra bunului imobiliar si reintra in posesia acestuia odata cu rascumpararea sa, prin intermediul contractului de leasing.

Solutie pentru criza de lichiditati

„Aceasta este o metoda excelenta de finantare pentru companiile care au probleme cu lichiditatile, ce isi pot vinde sediul, continuand sa stea in aceasta pana cand il rascumpara, fara a avea de suportat costuri cu schimbarea locatiei”, explica Adriana Ahcearliu. Companiile hoteliere par din ce in ce mai interesate de acest produs.

Anul trecut, hotelul Novotel a facut obiectul uneia din cele mai mari tranzactii de acest tip, in valoare de aproximativ 30 milioane de euro, Accor vanzand unitatea diviziei de investitii imobiliare a grupului financiar Erste Bank.

De curand, compania ONT Carpati a anuntat ca ar fi interesata de o tranzactie similara, avand ca obiect hotelul New Montana din Sinaia. Pro Confort este una din companiile ce s-a aratat interesata de vanzarea unui hotel in acest sistem, actiune ce ar fi urmata de inchirierea si, ulterior, rascumpararea acestuia.

Pe de alta parte, 2007 va fi perioada de relansare a leasingului operational, ce presupune, practic, inchirierea dreptului de uzufruct al imobilului de la firma de leasing. In volumul total al contractelor incheiate de firmele de profil din Romania, leasingul operational a detinut anul trecut o pondere de doar 2,8%, dupa cum arata statisticile ASLR (Asociatia Societarilor de Leasing din Romania).

„In restul Europei, leasingul operational detine o pondere de 20% din totalul contractelor de leasing incheiate”, mentioneaza Adriana Ahciarliu, adaugand ca exista premise bune pentru dezvoltarea acestui produs si la noi in urmatorii ani. Marile companii ar putea fi cu precadere atrase de acest produs, considera Ahciarliu, aceasta fiind o varianta avantajoasa de finantare in special pentru domeniul imobiliar.

Ce castiguri asteapta jucatorii

Immorent este, dupa statisticile ALB, cel mai mare jucator pe piata leasingului imobiliar din Romania. Leasingul imobiliar a fost principalul suport al cresterii cifrei de afaceri a companiei anul trecut, valoarea totala a contractelor de leasing imobiliar incheiate de aceasta fiind de 28,3 milioane de euro, dupa cum a declarat Vasile Cristescu, director de vanzari al Immorent Romania.

„Cele mai mari tranzactii efectuate pana in prezent includ mix-uri de hale de productie, hale de depozit si cladiri de birouri. Aceste contracte au reprezentat motorul cresterii cifrei de afaceri realizate de Immorent”, a mai spus Cristescu, adaugand ca valoarea celei mai mari finantari acordate a fost de 10,5 milioane de euro.

Pentru anul acesta, compania estimeaza cresterea cu 150% a afacerilor pe leasing imobiliar, pana la 55 milioane de euro, atat pentru leasing operational cat si pentru cel financiar. La ora actuala, Immorent pregateste doua contracte de leasing operational care urmeaza sa fie semnate.

La randul sau, Romstal Leasing estimeaza pentru 2007 un volum de vanzari pe segmentul leasing imobiliar de 13 milioane de euro. In primul trimestru, compania a raportat un volum al activelor finantate pe acest segment de 2,4 milioane de euro (dublu in raport cu rezultatele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut), reprezentand 11% din totalul bunurilor finantate.

Totodata, oficialii Finans International Leasing declarau recent ca estimeaza pentru 2007 ca leasingul imobiliar va detine circa 20% din totalul contractelor incheiate de companie.