„Eu sustin ca flexibilizarea pietei muncii nu se poate realiza fara scaderea contributiilor sociale”, a declarat Ialomitianu.
„Se analizeaza reducerea acestor contributii in principal pentru angajator. Sigur, si in acordul cu Fondul Monetar International pe care o sa il incheiem, avem in vederea reducerea contributiilor sociale. In Romania, costul fortei de munca este mai ridicat in comparatie cu alte tari”, a mai spus ministrul.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat, in aceeasi conferinta, ca pentru a avea crestere economica, este esentiala stimularea muncii prin reducerea poverii fiscale.
[quote=Mugur Isarescu, guvernatorul BNR]Reducerea poverii fiscale de pe umerii firmelor este esentiala, daca vrem crestere economica[/quote]
„Suntem intr-o mare capcana datorita poverii sociale, dar si nefiscalizarii agriculturii. Noi spunem ca nu avem incasari la buget, decat vreo 30-32%, cele mai mici din Europa, dar povara pe intreprinderi este de 60-70%. Toti cei care sunt in productie sunt sugrumati de o povara fiscala si asta este si sursa si muncii la negru”, a declarat guvernatorul BNR.
Declaratiile ministrului Finantelor si sefului Bancii Nationale vin dupa ce, marti, premierul Emil Boc a declarat, la Radio Romania Actualitati, ca Executivul ar putea reduce nivelul contributiilor sociale la jumatatea acestui an sau mai repede, in functie de evolutia economiei. Potrivit expertilor, reducerea CAS-urilor ar putea fi intre 2 si 5%.