„In momentul de fata nu se discuta privatizarea CEC, dar in perioada urmatoare este posibil orice. Adica sunt doritori care vorbesc de privatizarea CEC, dar la nivelul Guvernului nu s-a pus aceasta problema”, a spus Ialomitianu.
Pe de alta parte, Ialomitianu a mentionat ca CEC Bank are nevoie de finantare pentru a fi comparabila cu alte banci, dar Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al bancii, nu a primit permisiunea Comisiei Europene sa majoreze capitalul social.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara la jumatatea anului trecut ca notificarea Comisiei Europene cu privire la capitalizarea CEC Bank se va realiza dupa finalizarea unui studiu care sa demonstreze ca infuzia de capital va fi o investitie rentabila
„Guvernul vrea sa reia procesul de capitalizare a CEC Bank. Cheia pentru ca forurile europene sa accepte majorarea capitalului, este ca statul sa se comporte ca un patron. De aceea, CEC va face un studiu care sa demonstreze ca este o investitie rentabila. Dupa acest studiu, vom merge la Comisie”, spunea atunci Chiritoiu.
Intrebat daca este urmarita vanzarea unui pachet minoritar din actiunile CEC, Ialomitianu a afirmat ca nu s-a discutat o astfel de varianta si a reiterat ca „este posibil orice”.
Statul a incercat sa vanda CEC in urma cu cativa ani, insa procesul de privatizare a fost oprit in luna decembrie 2006, intrucat a fost depusa o singura oferta, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.
La acea data, autoritatile au anuntat ca banca va fi restructurata, fara sa fie privatizata mai devreme de doi ani.
Intr-un document guvernamental publicat in iulie se arata insa ca CEC va ramane in proprietatea statului cel putin inca patru ani, o decizie privind reluarea procesului de privatizare si metoda de vanzare a actiunilor urmand sa fie luata dupa 2011.
Potrivit datelor publicate de banca, indicatorul de solvabilitate calculat la sfarsitul lunii septembrie 2010 era de 17.82%, iar ponderea creditelor in total depozite de 62,74%.
La finele lunii septembrie, activele totale ale bancii au fost de 19 miliarde lei, in crestere cu circa 20% fata de 30 septembrie 2009, majorare explicata de banca in special pe seama depozitelor atrase de la clienti, care au urat cu 16%, la 15,2 miliarde lei.
Dupa primele noua luni de anul trecut, CEC Bank a contabilizat un profit brut de 90 de milioane lei, in crestere cu 63% comparativ cu rezultatul din intervalul ianuarie-septembrie 2009.
In 2009, statul a majorat capitalul CEC Bank cu circa 230 milioane lei, de la 719,2 milioane lei la 949,28 milioane lei, prin recapitalizarea unei parti din profitul obtinut in 2008.