„Se pune intrebarea ce vom face in 2012 legat de buget. [b]Trebuie sa fim prudenti[/b], contextul international spune ca trebuie sa fim prudenti. Consolidarea fiscala trebuie sa continue si trebuie sa iesim din procedura de deficit excesiv. Trebuie sa analizam la ce deficit ne ducem in 2012”, a spus Ialomitianu.
El a explicat ca, daca pana acum Romania lua imprumuturi pe termen mediu cu dobanzi reduse, in prezent costurile sunt mai mari.
„Am avut o situatie favorabila. Luam imprumuturi pe termen mediu cu dobanzi reduse. Contextul internatioal s-a schimbat si acum luam imprumuturi pe termen scurt cu dobanzi mai mari. Nu trebuie sa cadem in capcana unui deficit mai mare de 3% si sa-l cheltuim cu dobanzile. Politica de investitii va continua in 2012, vrem sa dam mai multi bani pentru investitii”, a mai spus ministrul Finantelor, citat de Mediafax.
Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumata de Guvern in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009. Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB.
De la mijlocul lunii septembrie, Finantele au atras imprumuturi mai reduse decat valorile programate de pe piata interna, intrucat nu au acceptat sa plateasca randamente in crestere.
Licitatiile programate pentru octombrie acopereau doar titlurile care ajung la maturitate in aceasta luna, de aproape 4 miliarde de lei, insa institutia a atras doar 2,1 miliarde de lei pana luni, cand era programata ultima operatiune.
Finantele au angajat de la inceputul anului imprumuturi de 42 miliarde lei si 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.
Recent, Ministerul Finantelor a selectat opt banci ca dealeri ai emisiunilor de obligatiuni din programul-cadru de finantare pe termen mediu pe pietele externe in valoare de 7 miliarde euro.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN (Medium Term Notes) pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani.