„De pe 3 ianuarie si pana in prezent, pot sa zic ca sunt niste cheltuieli cumulate de cel putin 1 milion lei pentru dezapezit si consum suplimentar de agent termic, din cauza inrautatirii conditiilor meteorologice”, a declarat pentru Daily Business Gabriel Daraban.
Acesta a mentionat ca s-au inregistrat cheltuieli foarte mari cu dezapezirea, din cauza ca stratul de zapada a ajuns si pana la 3 metri inaltime.
Totodata, ca urmare a inchiderii portului, a crescut consumul de agent termic, necesar pentru mentinerea unor marfuri, printre care benzenul, la temperaturi adecvate. „Avem o nava care asteapta sa incarce 4.500 tone de benzen, dar din cauza ca portul este inchis, pastram marfa sub presiune la aburi”, a explicat directorul Oil Terminal.
Daraban a mentionat ca fluxul tehnologic al unor companii ca Oltchim a fost limitat, ca umare a intarzierilor de transport marfa din port. Din lipsa posibilitatilor de transport a crescut si marimea stocurilor din combinate, a mai spus Daraban.
Oficialul Oil Terminal a adaugat ca toti operatorii portuari au fost afectati de inchiderea portului incepand cu vineri, 11 ianuarie, si ca aceasta situatie ar putea continua, avand in vedere ca pentru 17 ianuarie s-a anuntat o noua inrautatire a conditiilor meteorologice.
Oil Terminal a obtinut in primele noua luni din 2007 un profit de 7,3 milioane lei (2,18 milioane euro), de peste 11 ori mai mare fata de intervalul similar din 2006.
Afacerile companiei s-au redus cu 4,09%, de la 91,3 milioane lei in primele trei trimestre din 2006, la 87,56 milioane lei (26,09 milioane euro) in intervalul similar din 2007.
In primele noua luni din 2007, veniturile totale s-au mentinut la 91,97 milioane lei, iar cheltuielile totale au scazut cu 8,46%, la 83,23 milioane lei, comparativ cu nivelurile acestora din perioada echivalenta a lui 2006.
Oil Terminal are un capital social de 58,24 milioane lei, divizat in 582,4 milioane de actiuni. In prezent, actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu o detinere de 59,62% din actiuni. Broadhurst Investments controleaza 7,61% din actiunile companiei, iar Fondul Proprietatea are 10% din capital.