- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ieftinirea creditelor ar putea intoarce companiile catre banci

16 Oct, 13:00 • Redactia DailyBusiness
Corporatiile de pe piata locala apeleaza mult mai putin la credite in raport cu cele din Europa Centrala, arata o statistica a Bancii Comerciale Romane, insa situatia ar putea fi schimbata daca planurile bancherilor de a ieftini creditele, anuntate luni, vor deveni realitate.
Ieftinirea creditelor ar putea intoarce companiile catre banci

Firmele din Romania prefera in special sa se finanteze din surse proprii si nu prin imprumuturi contractate de la institutiile financiare, asa cum se intampla in restul Europei, conform datelor BCR.

Totusi, anuntata scadere a rezervelor minime obligatorii precum si lansarea de produse noi care sa corespunda cerintelor complexe ale companiilor, ar putea transforma imprumutul bancar intr-o sursa mai ieftina de finantare pentru companii.

Diferenta de cost dintre creditele adresate corporatiilor din Romania si cele din strainatate determina companiile romanesti sa gaseasca alte solutii de finantare in afara celor bancare.

Premise pentru reducerea costurilor exista, iar creditele mai ieftine ar putea fi rezultatul unui efort concertat al bancii centrale si bancilor comerciale. Costul crescut al creditelor bancare din Romania, in raport cu cele din alte state din Uniunea Europeana, este cauzat in prezent si de nivelul mare al rezervelor minime obligatorii (RMO) impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) bancilor comerciale (40% la creditele in valuta si 20% la lei).

Costul pe care bancile trebuie sa il suporte cu mentinerea rezervelor minime este transferat in cele din urma debitorului sub forma catorva puncte procentuale in plus la dobanda, considera reprezentantii bancilor comerciale.

Luni, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a dat un prim semnal conform caruia BNR are in vedere reducerea acestor rezerve, care genereaza cheltuieli suplimentare bancilor. „RMO va trebui reduse asa incat piata bancara romaneasca sa se poata alinia la uzantele clubului european”, a declarat Isarescu, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Corporate Loans.

Dobanzile la lei le vor egala pe cele la euro

O alta premisa pentru cresterea creditarii segmentului corporate va fi scaderea dobanzilor la creditele in lei, pana la un nivel similar dobanzilor la imprumuturile in euro.

„Sper ca in 3-4 ani sa se egalizeze ratele dobanzilor la lei cu cele ale dobanzilor la euro”, a spus Marinel Burduja, prim vicepresedinte corporate Raiffeisen Bank Romania. Burduja a spus ca exista inca diferente mari de dobanda intre creditele acordate corporatiilor in Romania si in strainatate si a mentionat ca bancile incearca sa parcurga cat mai rapid acest interval care le desparte de ceea ce se intampla in afara.

Burduja a atras insa atentia ca dobanzile la credite vor fi direct influentate de costurile de refinantare ale bancilor, precum si de capacitatea de finantare a trezoreriei.

Alti reprezentanti ai bancilor sustin ca preferinta companiilor pentru credite in valuta este justificata si ca aceasta se va mentine in timp.

„Ponderea mare a creditelor in valuta in totalul finantarilor corporate este data in special de diferenta de dobanda care exista intre dobanzile la creditele in lei si valuta, aceasta mentinandu-se la circa 2 puncte procentuale in ultimul timp”, a mentionat Mihaela Bitu, director executiv al diviziei de creditare corporate a ING Bank Romania. In opinia lui Bitu, preferinta pentru valuta a companiilor se va mentine si in perioada urmatoare.

Cross selling si segmentarea creditarii

Burduja a mai mentionat ca bancile vor apela la cross-selling, oferirea de mai multe produse unui client (credite, asigurari, conturi curente etc.), in vederea fidelizarii clientilor. La randul sau, Jean Andronie, vicepresedinte al Bancii Comerciale Romane (BCR) considera ca satisfactia clientilor bancilor poate fi crescuta prin pachetele de produse.

Specializarea departamentului corporate pe clase de clienti e o alta metoda la care bancile apeleaza pentru cresterea afacerilor pe acest segment. Andronie a precizat ca in cadrul BCR, operatiunile de creditare a corporatiilor sunt specializate pe clienti coporate ai grupului Erste, clienti corporate locali, IMM-uri, municipalitati si real estate.

„Infiintarea unui departament dedicat real-estate-ului este cat se poate de justificata. In Romania, piata de real-estate era evaluata in 2006 la 15 miliarde de euro. Este posibil ca in 2007, aceasta sa urce pana la 20 miliarde de euro”, a mai spus Jean Andronie.

Firmele romanesti se imprumuta mai putin decat cele europene

Dupa cum rezulta dintr-o statistica realizata de BCR, doar 8,4% din fondurile pe care companiile din domeniul agricol le folosesc pentru finantare provin din credite bancare, in Romania, fata de 20,4% in Franta, 23% in Spania si 22% in Italia.

Companiile romanesti din industrie se finanteaza in proportie de 7,9% prin intermediul creditelor bancare, cele din Franta in proportie de 6,6%, ponderea imprumuturilor bancare in bilanturile firmelor din industrie din Spania si Italia fiind de 10,8%, respectiv 18,2%.

Cele mai mari discrepante se pot observa in cazul comapaniilor cu profil comercial si al celor ce activeaza pe segmentul transporturilor. Doar 9,3% din fondurile pe care comerciantii romani le folosesc pentru finantarea afacerilor sunt reprezentate de creditele bancare, in timp ce comerciantii din Franta isi finanteaza afacerile in proportie de 16,8% prin impumuturi bancare, in Spania ponderea creditelor bancare fiind de 21,3%, iar in Italia de 18,5%.

Totodata, in Romania, in cazul societatilor de transport, 3,2% din finantarea afacerilor se face prin intermediul bancilor in Romania, in timp ce in Franta, Spania si Italia ponderea creditelor in totalul fondurilor folosite de firme pentru finantare este de 18, 18,7 si, respectiv, 17%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună