- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Iese Grecia din zona euro? Ce spun autoritatile europene

19 Aug, 18:07 • adrian.mihaltianu
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat ca Grecia nu va iesi din zona euro, aceasta varianta intrand in discutie numai daca guvernul elen ar refuza categoric consolidarea fiscala si reformele structurale.
Iese Grecia din zona euro? Ce spun autoritatile europene

„Nu, nu cred ca se va intampla. Nu se va intampla. Daca Grecia refuza categoric consolidarea bugetului si reformele structurale, atunci aceasta chestiune va trebui luata in calcul”, a afirmat Juncker, intrebat daca Grecia ar putea parasi uniunea monetara.

El a adaugat ca nu exista motive ca acest scenariu sa fie considerat posibil, deoarece Grecia va incerca sa-si intensifice eforturile de a respecta obiectivele asumate fata de partenerii externi, informeaza [url=http://www.mediafax.ro/economic/juncker-iesirea-greciei-din-zona-euro-intra-in-discutie-numai-daca-atena-refuza-categoric-reformele-9960035]Mediafax[/url].

Juncker se va intalni miercuri la Atena cu premierul elen Antonis Samaras, guvernul elen incercand sa obtina de la UE, FMI si BCE prelungirea cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscala cuprinse in acordul de finantare externa de 130 miliarde euro.

[b]Grecia trebuie sa ramana in zona euro[/b]

Grecia „trebuie sa ramana in zona euro”. In caz contrar,
va inregistra o [b]saracie nemaiintalnita[/b], a spus duminica ministrul grec
al Finantelor, Yannis Stournaras, inaintea unei saptamani de intrevederi
cruciale intre premierul elen si oficiali ai Uniunii Europene (UE).

„Trebuie sa supravietuim si sa ramanem in zona euro pentru ca este singura optiune
care ne poate apara de o saracie prin care n-am mai trecut niciodata”, a
declarat Stournaras, informeaza [url=http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/143140-Grecia-trebuie-sa-ramana-in-zona-euro-ca-sa-evite-o-saracie-nemaiintalnita-sustine-ministrul-grec-al-Finantelor.html]Agerpres[/url].

Troica organismelor de credit – UE, Fondul Monetar International (FMI) si Banca
Centrala Europeana (BCE) – urmeaza sa analizeze in septembrie situatia
financiara din Grecia. Potrivit conditiilor impuse de UE si FMI, deblocarea urmatoarei
transe de imprumut, asteptata de Atena, de 31,5 miliarde de euro, va depinde de
acest audit.

Pentru a obtine aprobarea imprumutului, fara de care tara risca sa intre in
incapacitate de plata si sa iasa din zona euro, guvernul grec se straduieste sa-si
indeplineasca obligatiile asumate, incercand sa ia masuri de economisire a 11,5
miliarde de euro in 2013 si 2014. „Daca nu luam masuri…, este amenintata ramanerea
noastra in zona euro”, a subliniat Stournaras.

[b]Conditii mai relaxate[/b]

Cancelarul german Angela Merkel se gandeste [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/nemtii-dau-inapoi-merkel-se-gandeste-sa-relaxeze-conditiile-impuse-greciei-in-acord-79750/]sa relaxeze conditiile din acordul cu Grecia[/url], punand la incercare relatia tensionata cu membrii coalitiei de guvernare care se opun unor noi concesii pentru statul elen, au declarat recent doi parlamentari germani.

Guvernul Merkel este strans cu usa intre apelurile la indulgenta venite de la Atena si nevoia de a afisa o atitudine severa pentru a asigura Germania ca Grecia isi va respecta angajamentele si sacrificiile asumate in schimbul finantarii externe care ii permite sa evite falimentul si sa ramana in zona euro, au spus, in interviuri telefonice acordate Bloomberg, parlamentarii Klaus-Peter Willsch si Frank Schaeffer, care desi fac parte din coalitia de guvernare au votat impotriva masurilor propuse de Merkel pentru rezolvarea crizei din zona euro. 

Cancelarul va incerca probabil sa ajunga la un promos cu premierul elen Antonis Samaras pentru a permite ambelor parti sa scape cu fata curata, comenteaza la randul sau Schaeffer, membru al Partidului Democrat Liber, de asemenea membru al coalitiei alaturi de CDU.   El noteaza ca este totusi prea devreme pentru a se ajunge la o decizie privind „transformarea Greciei intr-un exemplu, daca nu respecta conditiile din program”.

[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/viitor-sumbru-datoria-greciei-creste-din-nou-si-trece-de-300-miliarde-euro-79735/]Datoria statului elen a urcat[/url] cu 23 de miliarde de euro in trimestrul al doilea, de la 280,3 miliarde de euro la sfarsitul primului trimestru la 303,5 miliarde de euro, a anuntat, vineri, Ministerul de Finante de la Atena.

Creditorii privati ai Greciei au luat parte in martie la cea mai mare restructurare a unei datorii de stat, fiind nevoiti sa accepte stergerea a circa 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante, datoria Greciei a atins un maxim record in decembrie, de 367,9 miliarde de euro

Grecia se confrunta cu o criza financiara severa de la sfarsitul anului 2009 si este dependenta de ajutorul financiar de la statele zonei euro si FMI. In schimbul a doua pachete financiare, insumand 240 de miliarde de euro, statul elen s-a angajat sa adopte masuri dure de austeritate, pentru a aduce datoria la un nivel sustenabil si pentru a permite tarii sa se imprumute din nou de pe piata financiara.

[b]Citeste si: [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/reveniti-din-vacanta-liderii-ue-se-pregatesc-sa-salveze-din-nou-grecia-si-sa-ajute-italia-si-spania-79800/]Reveniti
din vacanta, liderii UE se pregatesc sa salveze din nou Grecia si sa ajute
Italia si Spania[/url][/b]

Urmărește Daily Business pe Google News