Datele statistice arata ca nu am iesit inca din recesiune. Economia romaneasca mai are mult pana sa isi revina. Insa, dupa cum spunea vineri si Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, economia Romaniei poate fi comparata cu un pacient aflat la recuperare intensiva. „Febra a disparut, dar pacientul este slabit„.
Afacerile din industrie, unul dintre cele mai relevante indicatoare ale situatiei economice, au crescut in martie cu 3,3%, sustinute de cresterea comenzilor cu 11% si implicit a productiei cu 1,4%. A fost a treia luna de crestere, influentata, in principal, de avansul comertului cu tarile occidentale care par ca au iesit deja din criza.
Exporturile au crescut, astfel, cu 10,6% in februarie, fata de luna precedenta, si cu 23% fata de februarie 2009, la 2,56 miliarde euro. Interesant este faptul ca, dupa 14 luni consecutive de scadere, pe fondul cresterii cererii industriale (echipamente de productie, energie etc.) dar si aprecierii leului, importurile au crescut in februarie cu 14,7%, cu mult peste nivelul din ianuarie.
Si in comert, principalul motor al cresterii economice din anii trecuti, incep sa se simta primele semne pozitive. Vanzarile de carburanti, un alt indicator important al situatiei economice, au crescut in februarie cu 2,5% fata de ianuarie. Si vanzarile de produse nealimentare au avansat cu 4,6%, iar cele de produse alimentare cu 2,5%.
Pe ansamblu, insa, comertul ramane cu peste 20% sub nivelul din 2009, datele statistice fiind influentate de scaderea puternica a vanzarilor auto. Si acest sector ar putea marca, in urmatoarele luni, un avans sensibil, datorat programului Rabla.
La capitolul servicii, afacerile au crescut in a doua luna a anului cu 5,4% fata de februarie 2009 si cu 3% fata de prima luna din 2010. Avansul a venit, potrivit INS, pe fondul cresterii cererii de servicii din hoteluri si restaurante cu 1,6%, in februarie 2010 fata de luna similara a anului trecut.
Vestile proaste vin in principal din sectorul constructiilor. Vremea deosebit de rece si stoparea investitiilor mai ales in sectorul rezidential au facut ca volumul lucrarilor de constructii sa isi continue declinul si in februarie, cu peste 27% fata de februarie 2009, si cu 3,4 procente fata de ianuarie 2010.
Cum era de asteptat, cel mai puternic recul l-a inregistrat sectorul rezidential, unde lucrarile s-au redus in februarie fata de luna similara de anul trecut cu mai mult de 60%. Si constructiile nerezidentiale au scazut cu 37% fata de februarie 2009. Interesant este faptul ca, fata de luna ianuarie, acest segment a marcat un avans de 11,4%, semnal al dezghetarii lucrarilor, dupa sezonul de iarna.
Rezultatele economice din primele doua luni ale anului s-au repercutat, cum era de asteptat, in scaderea incasarilor bugetare (-19% la TVA, de exemplu) si in accentuarea crizei din piata muncii.
Chiar daca ritmul concedierilor s-a temperat, dovada ca de la cateva zeci de mii de disponibilizati, in martie s-a ajuns la numai 2.900, numarul somerilor a ajuns la 765.285,
nivelul maxim al ultimilor sapte ani. In plus, castigul salarial mediu a scazut cu peste un procent, luna februarie fiind a treia luna la rand cand puterea de cumparare a fost pe minus.
In ceea ce priveste inflatia, potrivit expertilor, aceasta ar fi scazut in martie, plasandu-se in intervalul 4,1-4,4%, in contextul in care aprecierea leului a temperat cresterea preturilor de consum, iar modificarea accizelor din luna ianuarie si-a diluat efectele asupra inflatiei. Datele oficiale de la INS vor fi comunicate in cursul zilei de luni.
Dezghetarea afacerilor creste nivelul de incredere in economie
Rezultatele mult mai bune din sectorul productiei, din comertul exterior si aprecierea leului de la inceputul anului au crescut increderea in economia romaneasca. Potrivit Eurostat, indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat in martie cu 1,4 puncte procentuale fata de februarie. Ritmul de crestere este mai redus decat media europeana, insa este relevant cu privire la imbunatatirea perceptiei generale asupra economiei.
”Activitatea economica, in special pe partea de exporturi, a inceput sa isi revina. Atata timp cat va creste cererea de produse la export, vom avea de castigat si nu vad de ce sa nu depasim zona descendenta in a doua parte a anului”, a declarat omul de afaceri Adrian Porumboiu, pentru DailyBusiness.ro.
La randul sau, Ioan Niculae, patronul de la Interagro, apreciaza faptul ca, pe fondul revenirii economice din UE, Romania isi reporneste motoarele. „Cred ca semnalele pozitive, ce vor confirma iesirea din recesiune, nu din criza, vor aparea undeva intre aprilie si mai”, a declarat Niculae, pentru DailyBusiness.ro.
Oamenii de afaceri spun ca un rol major in revenirea economica il va avea sectorul bancar. „De la guvern nu ma astept sa ajute economia. De la banci insa sper ca vor continua sa ieftineasca creditele si, dincolo de acest lucru, sa finanteze business-ul”, a mai spus patronul de la Interagro.
Cele mai multe prognoze afirma ca economia romaneasca ar putea reveni pe crestere in a doua parte a anului, insa ar trebui sa ne multumim si cu o stagnare. Asta mai cu seama ca avansul economiilor occidentale s-a temperat, odata cu cheltuirea banilor publici alocati in cadrul programelor anti-criza.
Ancheta de conjunctura a Institutului National de Statistica cu privire la trimestrul II a aratat, astfel, ca managerii companiilor sunt cel putin rezervati cu privire la evolutia economica. Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii ar urma sa ramana, in urmatoarele 3 luni, la acelasi nivel scazut ca si pana in prezent, in timp ce sectorul constructiilor va continua declinul. La fel, vor continua si disponibilizarile de personal, in toata economia.
Un studiu al Comisiei Europene arata ca romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni in privinta increderii in propria economie.