Vineri, romanii au putut sa radiografieze in detaliu evolutia economiei in 2009. Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca produsul intern brut (PIB) a fost in 2009 cu 7,2% mai mic decat in 2008, iar in ultimul trimestru recesiunea s-a adancit, contrazicandu-i pe majoritatea analistilor, care anticipau un minus de doar 7% pentru PIB si iesirea din recesiune in ultimele trei luni ale anului trecut.
Tot datele publicate vineri arata ca deficitul de cont curent a scazut cu 68% fata de 2008, pana la 5,05 miliarde euro. Pe de alta parte, investitiile straine au fost anul trecut de 4,84 miliarde euro (la jumatatea rezultatului din 2008), iar productia industriala a scazut cu 5%.
Sunt insa stirile legate de evolutia PIB atat de negative precum par? Pana la urma, Fondul Monetar International (FMI) fixase impreuna cu guvernul o tinta de recesiune de – 8 sau chiar – 8,5 %, target in care ne-am incadrat cu brio.
Dragos Cabat, membru al consiliului de administratie al organizatiei analistilor financiari CFA Romania, crede ca aceia care au facut din rezultatul PIB pe 2009 o stire negativa sunt analistii, care s-au hazardat sa estimeze un rezultat de doar -7% pentru evolutia PIB, ceea ce ar fi indicat practic iesirea din recesiune a Romaniei, in ultimul trimestru. Ce-i drept, analistii au urmat, in aceste previziuni, opiniile exprimate de unii guvernanti in cursul lui 2009.
Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank, explica insa ca mai importanta decat „ratarea” iesirii din criza este mesajul pe care il trimit toate datele referitoare la economie in 2009 si anume ca tara este inca in recesiune si ca economia e in dificultate. Diferenta dintre estimari si rezultatul oficial a fost de doar 0,2 puncte procentuale, un nivel cat se poate de acceptabil, a spus acesta.
„In fond, au fost tari, precum Cehia, care dupa trimestre de cresteri succesive a PIB (T2 si T3 2009) au scazut din nou in T4. Asa incat, pana nu avem o consolidare de trend, si mai ales pana cand iesirea din criza nu se vede in viata de zi cu zi a romanilor, cifrele conteaza mai putin”, a spus Dumitru.
Totusi, cand am putea vedea pe piata locala un prim semn de iesire din recesiune? „Cred ca in T3 2009 putem vedea o crestere a PIB-ului trimestrial fata de cele trei luni anterioare”, a spus Dragos Cabat de la CFA.
In opinia optimista a lui Ionut Dumitru de la Raffeisen Bank, Romania ar putea iesi din recesiune chiar in primul trimestru din 2010.
Ce mai transmit celelalte vesti ale INS? Cabat sustine ca, dincolo de dezamagirea generata pe piata locala, statisticile nu au cum sa arunce asupra Romaniei o lumina proasta, mai ales ca sunt completate cu date foarte bune despre deficitul de cont curent (bazat pe deficitul comercial) si investitii, emise tot vineri de catre institut.
In traducere, Romania a reusit sa diminueze cu aproape 68% datoria catre pietele externe, generata in cadrul schimburilor comerciale. Investitiile, chiar daca la un nivel de doar 50% fata de 2008, aduc si ele o veste buna: acopera aproape integral deficitul de cont curent. Se stie ca, in bilantul unei tari, investitiile sunt privite drept principalul factor care contrabalanseaza datoria indicata de deficitul de cont curent.
In opinia lui Ionut Dumitru, o alta veste buna ar fi datele legate de evolutia productiei industriale in 2009, care au indicat ca sectorul a fost in crestere in ultimul timp.
Care vor fi implicatiile pe care le va avea anuntarea datelor pe 2009? Dragos Cabat crede ca, in afara unor mici fluctuatii ale cursului, care de altfel deja s-au facut simtite vineri, cand leul s-a depreciat cu 2-3 bani, nu vom asista la implicatii prea grave ale anunturilor pentru anul 2009. Ambii specialisti considera ca nu vom vedea nici scumpirea riscului de tara, si implicit nici a dobanzilor la imprumuturi contractate din exterior.