„IFC prevede reducerea implicarii in Romania in urmatorii cinci ani, oferind sprijin anumitor sectoare si activitati pentru care IFC mai poate oferi valoare adaugata (…) Pe termen scurt, strategia de investitii a IFC va fi un raspuns la criza, prin sprijinirea recapitalizarii bancilor mari care sunt considerate vitale pentru sistemul financiar si oferirea de finantari institutiilor financiare din Romania”, se arata in Strategia de Parteneriat a Bancii Mondiale cu Romania pentru perioada 2009 – 2013, preluata de Mediafax.
“Eforturile IFC vor contribui la accelerarea revenirii economiei si crearea de noi locuri de munca”, se mai arata in document.
Portofoliul de investitii al IFC in Romania insuma, la sfarsitul lunii aprilie, 470 milioane dolari, fiind al treilea ca marime detinut de institutie in Europa si Asia Centrala, dupa Rusia si Turcia.
Potrivit BM, activitatile IFC se vor focusa pe portofoliul actual de investitii, institutia incepand sa se retraga din sectoare si afaceri din Romania unde sectorul privat este pregatit sa continue singur.
Consiliul Directorilor Executivi ai BM a aprobat joi acordarea unui imprumut de 300 milioane euro pentru Romania, care face parte dintr-un program propus de finantare pentru Romania in valoare de un miliard de euro, pentru a ajuta la atenuarea efectelor crizei economice globale si la reluarea proceselor de crestere economica si convergenta.
Destinatia fondurilor de un miliard de euro este finantarea deficitului bugetar consolidat si refinantarea datoriei publice. Ministerul Finantelor Publice a anuntat vineri ca banii din primul imprumut vor fi trasi pana in luna septembrie.
Tot joi, Consiliul Directorilor BM a discutat strategia pentru Romania, care va pune accent pe reformarea sectorului public, va incuraja cresterea si competitivitatea si va promova incluziunea sociala.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR, iar primii bani de la UE (1,5 miliarde de euro) vor veni pana la sfarsitul lunii iulie.