„Criza financiara afecteaza intreg sistemul bancar. Incetinirea creditarii se resimte la nivelul intregii piete, fie ca vorbim de banci sau institutii specializate de credit”, a spus Daniel Boaje, directorul general al Cetelem.
De aceeasi parere este si Vlad Sandru, communications manager al Provident Financial, care sustine ca piata creditelor de consum din Romania, deci inclusiv cele acordate de IFN-uri, se afla intr-o perioada de stagnare, atat ca urmare a crizei internationale, cat si a noilor reglementari BNR.
Daniel Boaje considera ca, pe langa noile reglementari BNR care duc la o oarecare scadere, reactia clientilor este influentata si de avalansa de stiri negative legate de domeniul financiar, de cresterea dobanzilor practicate de unele banci.
[quote=Daniel Boaje, Cetelem]Clientii reanalizeaza nevoile imediate si iau mai greu decizia de a contracta un credit de consum[/quote]
Conform reprezentantilor din piata, creditele acordate de IFN-uri au o usoara incetinire si in urma introducerii noilor norme de creditare, clientii fiind obligati sa prezinte fisa fiscala cu veniturile din anul precedent.
„Pentru a putea obtine un imprumut, solicitantii trebuie sa faca dovada ca locuiesc la adresa din buletin si sa prezinte un document (cum ar fi un fluturas de salariu sau un cupon de pensie) care sa certifice ca au un venit stabil”, a spus reprezentantul Provident Financial.
Acesta a adaugat ca venitul minim disponibil al solicitantului trebuie sa fie de 270 lei, respectiv 540 lei pe familie. Cu acest venit minim, solicitantii pot obtine un imprumut de 400 de lei pe o perioada de 26 de saptamani sau 550 de lei pe 39 de saptamani.
Clientii Provident pot imprumuta initial intre 400 si 1.400 de lei pe 26 de saptamani sau intre 400 si 2.000 de lei pe 39 de saptamani. Clientii existenti pot solicita pana la 3.000 de lei pe o perioada maxima de rambursare de 52 de saptamani.
Cetelem are in portofoliu produse de creditare in lei, cu rata fixa pe toata durata creditarii.
Apetitul pentru consum este inca mare in Romania
In ciuda crizei financiare ce a inceput sa se simta si in Romania, apetitul pentru consum este inca mare la noi in tara, considera directorul Cetelem.
Totodata, Vlad Sandru mentioneaza ca nevoia de creditare a ramas constanta (romanii apeleaza in continuare la credite), insa conditiile de acces la imprumuturi au devenit mult mai restrictive (din ce in ce mai multi sunt respinsi pentru ca nu indeplinesc conditiile).
Daniel Boaje a declarat ca in acest an ponderea creditelor restante a inregistrat o crestere sensibila. Astfel, in prezent, creditele restante in cadrul Cetelem ajung la un procent de aproximativ 4%.
El a spus ca in cadrul procedurii de recuperare a restantelor a incheiat parteneriate cu companii de profil.
In cazul Provident, ponderea creditelor neperformante nu a evoluat semnificativ fata de anul precedent. Valoarea individuala a datoriilor restante a unui client nu depaseste 5.000 lei.
„In eventualitatea in care un client pur si simplu refuza sa plateasca si nu putem gasi o cale amiabila, Provident Financial Romania, ca orice alta institutie financiara, poate actiona persoana respectiva in justitie pentru recuperarea datoriilor”, a precizat Sandru.
Companiile se asigura ca solicitantii pot returna imprumutul
„Chiar daca nu solicitam garantii sau asigurare de viata, dispunem de proceduri si sisteme complexe prin care incercam sa ne asiguram pe cat posibil ca cel care imprumuta va putea sa gestioneze cu usurinta datoria”, a spus Vlad Sandru.
Acesta a mentionat ca aproximativ 50% din solicitarile de imprumut pe care le primeste Provident sunt respinse tocmai pentru ca persoanele respective nu ar putea returna imprumutul.
Ce se intampla cu dobanzile?
„Nivelul de dobanda difera in functie de produsele pe care le avem in portofoliul. In ceea ce priveste modificarile operate la nivelul acestora, acestea au inregistrat o crestere, datorata situatiei financiare inregistrata in ultima perioada”, a spus oficialul Cetelem.
El a mentionat ca aceasta majorare este valabila pentru creditele nou acordate, nu si pentru cele aflate in sold, care raman la rata si dobanda fixa pe toata perioada de creditare, conform contractului incheiat.
Potrivit reprezentantilor companiei, Provident Financial Romania nu a operat nicio crestere a costului imprumuturilor pe care le ofera si exclude aceasta varianta pentru viitorul apropiat.
„Imprumutul tipic pe care il oferim este de 1.000 lei pe 39 de saptamani, in acest caz clientii platind in total 1.677 lei in rate saptamanale a cate 43 lei. Chiar daca poate parea ridicat la prima vedere, costul imprumutului la domiciliu reflecta toate avantajele acestui serviciu: acordarea imprumutului si incasarea ratelor saptamanale direct la domiciliul clientului, precum si marja de risc”, a spus Vlad Sandru.
El a adaugat ca, in cazul in care clientul intampina dificultati financiare, suma de rambursat este reesalonata fara niciun cost suplimentar, iar costul este fix, toate cheltuielile suplimentare (diferite comisioane – n.r.) sunt incluse in rata saptamanala.
Cetelem are in prezent peste 1,4 milioane de clienti.
Provident Financial avea la sfarsitul lunii iunie peste 50.000 de clienti ce au totalizat imprumuturi de peste 12 milioane euro.
Creditele acordate de IFN-uri erau de 33,9 miliarde lei (9,2 miliarde euro) la sfarsitul lunii iunie a acestui an, respectiv 16% din totalul creditelor acordate, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Leasingul financiar a avut cea mai mare pondere (70%) din totalul creditelor acordate de IFN-uri in primele sase luni, insumand 23,6 miliarde lei (6,4 mld. euro). Creditele de consum s-au ridicat la 2,1 miliarde lei (572 mil. euro), cele pentru investitii imobiliare la 1,6 miliarde lei (436 mil. euro), creditele de trezorerie la 1,2 miliarde lei (327 mil. euro), restul de 4,9 miliarde lei (1,33 mld. euro) reprezentand alte tipuri de credite acordate de IFN-uri.