Banca are pe segmentul creditelor mici, de circa 30.000 de euro, un nivel al neperformantelor cu 60% mai mic in mediul rural decat in cel urban, a spus Rosetti.
Explicatia pe care o da pentru aceasta evolutie este ca populatia de la tara nu s-a indatorat excesiv, asa cum s-a intamplat la orase, deci oamenii nu au ajuns in imposibilitatea de a isi achita creditele.
„Cei din mediul rural nu au accesat credite de consum. In orase, chiar daca firmele nu s-au supraindatorat, persoanele fizice au luat credite de consum iar cererea lor a scazut, ceea ce a afectat implicit si companiile”, a spus Rosetti.
„La creditele de valoare mare, de peste 150.000 de euro, ponderea neperformantelor este relativ egala in portofoliul ProCredit”, a mai spus Rosetti.
Banca a pregatit solutii de restructurare a creditelor pentru clientii cu probleme. Insa, „mai important decat produsele este capacitatea lucratorilor bancari de a intelege si adapta creditul pentru nevoile debitorului”, crede Rosetti.
In prezent, unele credite pentru companii sunt doar sunt solutii de scurta durata, dar nu ajuta firmele in pe termen lung.
De exemplu, a explicat Rosetti, exista la nivelul pietei credite pentru care firma plateste doar dobanda pe perioada de derulare, iar imprumutul este rambursat integral la scadenta. „Poate ca ar fi bine sa existe rate regulate, asa incat efortul financiar sa nu fie prea mare la final”, a spus Rosetti.
Volumul creditelor cu restante peste 30 de zile din portofoliul ProCredit inregistra la sfarsitul lui octombrie circa 5,9% din total portofoliu, potrivit standardelor IFRS. In lunile septembrie si octombrie provizioanele constituite de banca au crescut mult, din cauza efectelor masurilor de austeritate, a spus Rosetti.
Potrivit Ilincai Rosetti, pietele bancare ale tarilor vecine au inceput sa isi revina, dar creditorii locali sufera inca din cauza creditelor neperformante pe care le au in spate.
„In Macedonia, Serbia bancile au inceput sa isi revina”, a spus Rosetti, explicand ca evolutia rapida a PIB-ului local din anii anteriori crizei, care a condus si la o explozie a creditarii, intarzie acum revenirea pietei locale.
In opinia bancherului, creditorii au fost afectati de evolutia creditului de consum unde se inregistreaza foarte multe restante.
ProCredit a inregistrat in 2009 pierderi de circa 5 milioane de euro. Sefa bancii spune ca rezultatul se va imbunatati in acest an.
Una din strategiile adoptate de banca in acest an vizeaza extinderea serviciilor dedicate IMM-urilor. In noiembrie 2010 banca a deschis primul business center in Bucuresti, un conncept de sucursala dedicata afacerilor mici si mijlocii. Banca isi propune ca anul urmator, tinand cont de specificul de afaceri al fiecarei zone in care are deschisa o sucursala, sa transforme alte cateva unitati in centre de afaceri.
Ilinca Rosetti (36 de ani) a preluat sefia bancii in august 2010, fiind una din putinele femei care conduce in Romania un business bancar.
Anterior, ea a ocupat functia de director general al BC Procredit Bank SA Moldova. A absolvit Academia de Stiinte Economice Bucuresti si are doua licente, in stiinte economice si matematica, la J.W. Goethe University, Frankfurt am Main.