Printre bancile cu cele mai mari cresteri ale creditelor pentru IMM-uri se numara Banca Comerciala Carpatica (BCC). Astfel, banca a inregistrat o crestere semnificativa in primele 6 luni ale acestui an, aproximativ 80% pe valoarea creditelor, acest procent fiind rezultatul unei politici sustinute de crestere pe acest sector de business, au spus oficialii institutiei financiare.
George Ciobanasu, directorul general adjunct al Bancii Comerciale Carpatica, a precizat ca IMM-urile reprezinta o pondere insemnata din portofoliul bancii, numarul acestor clienti crescand cu 50% in prima jumatate a acestui an fata de perioada similara a anului trecut.
„In comparatie cu 2010 se observa o [b]crestere exponentiala a creditarii[/b] pentru IMM, clientii dand semne clare de modificare a comportamentului de risc. Aceasta se traduce prin acceptarea incertitudinilor perioadei actuale, un apetit mai mare de risc pentru pentru a beneficia de oportunitatile din piata”, a declarat Ana Cernat, director executiv small business banking in cadrul Bancpost.
Numarul aplicatiilor din 2011 au inregistrat o crestere de peste 35% comparativ cu 2010.
Si in cazul Libra Bank, creditarea IMM-urilor a avut o evolutie favorabila in primul semestru din acest an.
„A fost o evolutie buna, desi contextul economic general nu a fost unul favorabil. Ne-am pastrat clientii si am reusit sa atragem noi clienti din categoria IMM-urilor. Fata de aceeasi perioada a anului trecut vorbim de o crestere de circa 60% a valorii creditelor noi acordate clientilor din segmentul IMM”, au spus reprezentantii Libra Bank.
[b]Cele mai multe cereri vin din sectorul agricol[/b]
Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat ca, per total piata, creditele acordate IMM-urilor (categorie care include majoritatea afacerilor din agricultura, comertul si mica industrie) se va vedea o crestere fata de anul trecut.
El a subliniat ca vor fi anumite sectoare care vor creste, agricultura fiind cea care se detaseaza, deoarece companiile de pe acest segment pot accesa si fonduri europene.
Ghetea a spus ca valoarea creditelor solicitate de IMM-uri detin o pondere mare in totalul imprumuturilor din piata.
In ceea ce priveste CEC Bank, Ghetea a precizat ca banca are o [b]activitate intensa de creditare pe agricultura[/b], atat in ceea ce priveste corporatiile car si intreprinderile mici si mijlocii (IMM).
Si Carpatica a remarcat o cerere mai mare pe sectorul agricol.
„Remarcam o cerere in 2011 venita din zona agricola, insa o consideram o reactie fireasca avand in vedere ca agricultura a avut un an excelent”, a declarat George Ciobanasu.
„Conform analizelor interne, au accesat cu precadere credite zonele care nu au suferit atat de mult in perioada crizei si care au avut o situatie financiara cat de cat stabila, aici ne referim mai mult la zona industriei, pentru care creditul a insemnat doar o rampa de re-lansare”, a adaugat oficialil Bancii Carpatica.
In ceea ce priveste Banca Comerciala Romana (BCR), din portofoliul de finatari acordate se detaseaza cele destinate domeniului constructiilor, agriculturii, industriei maselor plastice, metalurgiei si energiei regenerabile.
La Libra Bank, intreprindrerile din zona comertului si serviciilor au accesat cele mai multe credite in primul semestru al lui 2011.
[b]Conditii de creditare mai stricte?[/b]
Majoritatea bancilor si-au inasprit conditiile de creditare odata cu aparitia crizei financiare care a fost resimtita atat de clienti cat si de banci. Totusi, in acest an nu se vede o strictete mai mare fata de 2010.
„Criteriile de risc au fost ajustate, comparativ cu 2008 acestea fiind mai restrictive. Am trecut de la abordarea de „masa” la abordarea individuala, cu accent pe relatia cu clientul. Monitorizam atent modul de utilizare a fondurilor si consiliem clientul pentru a-si finanta corect investitia in functie de natura acesteia”, a mentionat Ana Cernat.
Oficialii Libra Bank au declarat ca sunt mai atenti la evaluarea clientilor, dar conditiile de creditare au pastrat in general o linie constanta in acest an fata de anul trecut.
Totodata, reprezentantii BCR au spus ca banca nu a inasprit conditiile de creditare in acest an.
„Conditiile de acordare a creditului vizeaza in principal performanta companiei, exprimata prin indicatorii economico-financiari, precum si istoricul relatiei clientului cu banca. [b]Clientul trebuie sa prezinte un plan de afaceri bine pus la punct[/b], iar indicatorii de bonitate stabiliti pe baza bilanturilor (situatiilor contabile periodice) trebuie sa prezinte niveluri acceptabile. Din analiza fluxurilor de lichiditati, trebuie sa rezulte ca exista posibilitati de rambursare la scadenta a ratelor din credit si de plata a dobanzilor aferente”, au subliniat acestia.
La randul sau, George Ciobanasu a spus ca la BCC conditiile de creditare nu sunt mai stricte in acest an comparativ cu 2010, insa „evident ca exista, ca o urmare naturala a conditiilor de piata , o politica prudentiala de care fiecare banca trebuie sa tina cont”.
Conform bancilor, valoarea maxima depinde de tipul creditului accesat precum si de dimensiunea afacerii si a strategiei companiei pe perioada urmatoare, de nevoia de finantare si de capacitatea de rambursare a clientului.
De asemenea, dobanzile depind de ofertele bancilor, de bonitatea clientilor, de structura de garantii agreata. Costul total al imprumuturilor poate fi chiar si negociat in unele cazuri.
„Principalele costuri pentru un client sunt: dobanda (stuctura ce poate fi formata atat din dobanda + marja sau un indice al pietei monetare plus o marja), comision de acordare, comision de administrare, comision de refinantare”, a mentionat Ana Cernat.
[b]Pasii dinaintea creditarii[/b]
Primul pas pe care un client il face pentru a accesa un credit este sa mearga la o unitate bancara si sa discute cu un specialist dedicat IMM-urilor care sa-i prezinte oferta bancara, sa-i explice produsele. Apoi, se intocmeste documentatia de creditare, care este analizata de banca, urmand a acorda imprumutul.
„Termenul mediu in care se acorda creditul este de maxim 2 saptamani”, a spus George Ciobanasu, directorul general adjunct al Bancii Comerciale Carpatica.
De asemenea, oficialii Libra Bank au precizat ca timpul de raspuns poate fi chiar si de 3 zile din momentul depunerii documentatiei complete.
[b]Statul sprijina IMM-urile[/b]
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor putea contracta credite bancare in valoare de pana la 125.000 lei garantate de stat in proportie de 80% si cu o dobanda subventionata de pana la 70%, masura decisa de Guvern pentru depasirea dificultatilor financiare cauzate de criza.
Procedura de sprijin a IMM a fost reglementata prin ordonanta de urgenta adoptata, la finele lunii iunie, de Guvern.
Actul normativ instituie o schema in baza careia Fondul National de Garantare a Creditelor IMM-uri va garanta, in numele si in contul statului, creditele ce urmeaza sa fie contractate de intreprinderile mici si mijlocii.
Bugetul alocat acestui program in acest an se ridica la 24 milioane lei pentru subventionarea dobanzii si la 400 milioane lei pentru garantarea creditelor, cu un numar estimat de 4.000 firme beneficiare.
Pentru perioada 2011-2013, Guvernul estimeaza ca aproximativ 12.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor benefia de acest program, bugetul total aferent subventiei ridicandu-se la 165 milioane lei.