Comparativ cu luna septembrie, importurile au crescut cu 14,8%, in timp ce exporturile au inregistrat un avans de doar 2,2%, pana la 2,24 mld. euro.
Cresterea puternica a importurilor in luna octombrie poate fi explicata prin importurile energetice destinate constituirii stocurilor pentru iarna, dar si importurilor mai ridicate din categoria masinilor si a dispozitive mecanice si electrice.
Pe primele zece luni ale anului, deficitul comercial s-a ridicat la 11,2 mld. euro, cu 8,6% mai mare comparativ cu deficitul comercial inregistrat pe tot anul trecut. Importurile realizate in perioada ianuarie-octombrie au insumat 32,5 mld. euro, in timp ce exporturile au fost de 21,35 mld. euro.
In structura importurilor pe primele zece luni ale anului cea mai mare pondere o detin importurile de masini si dispozitive mecanice, masini si aparate electrice si aparate de inregistrat si reprodus sunetul si imaginile, care au insumat 7,8 mld. euro, sau 23,9% din total. Importurile de produse minerale, care includ importurile de titei si gaze, dar si pe cele de minereuri si ciment, s-au ridicat la peste 5 mld. euro, sau 15,5% din total. Urmeaza importurile de mijloace si materiale de transport si cele de produse metalurgice, cu 3,6 mld. euro, respectiv 3,17 mld. euro.
Cele mai mari importuri provin din tarile Uniunii Europene si din Rusia.
Principalele categorii de exporturi sunt reprezentate de masini si dispozitive mecanice si electrice, cu un total de 4,3 mld. euro in primele zece luni ale anului, articole de imbracaminte si textile, cu 3,5 mld. euro, si produse metalurgice, cu 3,17 mld. euro. Exporturile catre tarile Uniunii Europene reprezinta 67,8% din totalul exporturilor pe primele zece luni.