„Comisia verifica la intervale regulate daca conditiile in materie de politici economice aferente asistentei sunt indeplinite. In acest scop autoritatile romane pun la dispozitia Comisiei toate informatiile necesare si coopereaza pe deplin cu aceasta”, se arata intr-un document oficial obtinut de Mediafax.
„Romania este dispusa sa adopte si sa puna in aplicare masuri suplimentare de consolidare pentru asigurarea stabilitatii macrofinanciare, in cazul in care astfel de masuri devin necesare in cursul programului de asistenta. Autoritatile romane consulta Comisia inaintea adoptarii oricaror astfel de masuri suplimentare”, se mai arata in document.
Romania va deschide un cont special la Banca Nationala, in vederea gestionarii asistentei financiare comunitare pe termen mediu.
Autoritatile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) in privinta unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro si asupra unui pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD in valoare de 19,95 miliarde euro.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, luni, acordul cu Romania, iar finantarea de la Comisia Europeana a primit miercuri avizul Consiliului Afacerilor Economice si Financiare. Primii bani de la FMI, 5 miliarde euro, au intrat deja la rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Prima transa a imprumutului de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, va fi virata cel tarziu la inceputul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului, potrivit lui Gheorghe Pogea, ministrului Finantelor Publice.