Obiectivul major al imprumutului ce va fi contractat de Romania de la FMI este acela de a permite implementarea masurilor politice care sa conduca la reglarea deficitelor externe si fiscale, a spus Dominique Strauss Kahn, directorul general al Fondului Monetar International, citat de Wall Street Journal.
Aceasta presupune o politica fiscala mult mai stricta si o revizuire a modului de remunerare a sectorului public, atat pentru angajati cat si pentru pensionari, a spus Jeff Franks, seful misiunii FMI in Romania.
In cadrul acordului semnat cu FMI, Romania se obliga la atingerea tintei de inflatie pentru 2009, chiar daca aceasta nu va permite relaxarea politicii monetare, care ar fi o conditie pentru relansarea economica, mentioneaza Svetlana Maslova, analist in cadrul Barclays Capital, citata de ziarul american.
Totodata, Maslova mentioneaza ca acordul nu prevede cresterea taxelor. „Cu toate acestea, fara a taia din cheltuielile sociale, fara a ridica taxele si pe fondul unei recesiuni de 4%, cat este preconizata de Fond, ajustarea fiscala este foarte greu de realizat”, sustine analistul Barclays.
In acest context, este posibil ca leul sa se deprecieze cu circa 20% in raport cu euro anul viitor, iar cererea ar putea continua sa scada, chiar si dupa ce economia va incepe sa isi revina, completeaza Maslova.
The Guardian atrage atentia ca, luand in calcul prevederile acordului cu FMI, romanii s-ar putea confrunta cu reduceri drastice de venituri in peiroada urmatoare.
Tarile estice din Uniunea Europeana sunt in cadere libera din punct de vedere economic, in conditile in care criza se adanceste in Europa de Vest, principalul partener comercial al acestor state, potrivit The Guardian.
Romania, una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, este impinsa de la spate sa isi recapitalizeze bancile, sa creasca garantiile pentru depozite si sa intareasca sistemul de supraveghere bancara.
Totodata, Romania va trebui sa isi reduca dezechilibrele si sa isi imbunatateasca competitivitatea, iar acordul cu FMI vorbeste de reduceri salariale drastice. Letonii, spre exemplu, au de suportat in prezent scaderi ale veniturilor de 20-30%, mai relateaza publicatia britanica.
Forbes a tinut sa scoata in evidenta efectul pozitiv pe care anuntarea detaliilor acordului cu FMI l-a avut asupra pietelor financiare.
Valoarea activelor de pe pietele financiare emergente a crescut miercuri, continuand trendul initiat de reintoarcerea apetitului pentru risc, pe fondul anuntarii planului american de salvare a economiei si a acordului dintre FMI si Romania, relateaza Forbes.
In fine, ziarul american The New York Times pune in evidenta faptul ca imprumutul FMI va umple un gol de lichiditati creat de lipsa de incredere in pietele emergente.
Prin acordul semnat cu FMI, Romania se alatura Ucrainei, Serbiei, Belarusului, Ungariei si Letoniei, tari care au cautat sprijin financiar pe fondul adancirii crizei globale. Adancirea crizei a determinat investitorii in monedele tarilor emergente sa-si lichideze plasamentele mutand banii in dolari, euro sau yeni, scrie The New York Times.
Pentru a ajuta aceste state, institutiile financiare internationale au incercat sa umple golurile astfel create cu imprumturi de urgenta de aproape 60 de miliarde de dolari.
„In plus, programul de imprumut urmareste sa mentina o stare adecvata a capitalurilor bancilor precum si a lichiditatii pe pietele financiare, sa aduca inflatia in intervalul tinta al bancii centrale, sa asigure circularea finantarii din exterior si sa imbunatateasca increderea in aceste piete”, a declarat Dominique Strauss Kahn, directorul general al FMI, citat de New York Times.