Cele mai sigure imprumuturi
raman, pentru cei care realizeaza venituri in lei, cele in moneda autohtona, in opinia lui Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.
Cum fundamentele macroeconomice raman destul de instabile, economsitul ING Bank sustine ca nu sunt excluse fluctuatii puternice de curs in perioada urmatoare, iar presiunile de depreciere pe leu se mentin. Daca leul scade in continuare in fata euro, atunci va creste rata suportata de debitorul care realizeaza venituri in lei.
„Estimam ca anul acesta deficitul extern s-ar putea largi la 15% din produsul intern brut (PIB) ceea ce ar insemna ca presiunile de depreciere pe leu se vor mentine”, a apreciat Alexandru Chidesciuc. In 2007, deficitul extern a fost de 14% din PIB.
Chiar daca imprumuturile sunt realizate in valuta, este bine ca rata sa nu reprezinte prea mult din venitul net, asa incat clientul sa se poata face fata unei deprecieri a leului in fata valutelor, sugereaza analistul ING Bank Romania, explicand ca, la o expunere mare, este suficient un singur soc pe piata valutara, o depreciere puternica a leului, pentru a se intra in imposibilitate de plata.
Alaturi de creditele in euro, finantarile in franci elvetieni atrag in continuare multi romani, deoarece clientii beneficiaza inca aici de cele mai avantajoase dobanzi din piata.
In ceea ce priveste creditele in franci elevetieni, acestea sunt riscante intrucat leul se raporteaza la franc prin intermediul euro, deci cel care face imprumutul are de suportat un dublu risc, reprezentat atat de fluctuatia de curs leu/euro, cat si de cea euro/franc elvetian, explica acesta.
„Daca in viitorul apropiat este de asteptat ca Banca Centrala Europeana sa taie dobanda la euro, Banca Elvetiei dimpotriva, o va mentine, deci sunt perspective de intarire a francului in fata euro, asa incat chiar daca raportul leu/euro ramane constant, francul se va aprecia in fata leului”, a explicat Chidesciuc.
Alte riscuri la care se supun creditele in valuta sunt cele de dobanda. O majorare de dobanda cheie conduce de regula la cresterea dobanzilor interbancare la valuta, deci si la cresterea dobanzilor la credite in valuta. Raportat la riscul de curs, cel de dobanda este vazut insa de Alexandru Chidesciuc drept „infinit mai mic”.
Daca fluctuatiile puternice de curs sunt argumente impotriva contractarii creditelor in valuta, costul scazut al acestora, in raport cu creditele in lei, ramane un argument puternic in favoarea lor.
„Romanii ar putea prefera in continuare euro, atat pentru maturitati pe termen scurt cat si lung, in conditiile in care dobanzile la imprumuturile in lei sunt mult mai mari, si este de asteptat ca diferentialul de dobanda sa se mentina pana la adoptarea euro”, a spus Dan Bucsa, director pentru pietele financiare in cadrul Bancpost.
Ca medie, dobanzile creditelor in lei se situeaza la 9-10%, la euro intre 6 si 7%, iar la franci elvetieni coboara pana la 5-6%.
Bucsa estimeaza totodata ca este posibil sa nu mai asistam la fluctuatii de curs leu/euro atat de mari ca in ultimul timp, iar alte banci din piata anticipeaza ca presiunile de depreciere pe leu se vor tempera, si vad pentru finele anului niveluri de curs de 3,4 lei/euro (BRD-SocGen) sau 3,5 lei/euro (Raiffeisen Bank Romania), iar pentru anii viitori un trend liniar de intarire a leului in raport cu euro.
In conditiile aprecierii continue a leului, cei care realizeaza castigurile in moneda autohtona pot avea de beneficiat, intrucat aceasta ar conduce la o scadere a ratelor lunare in euro, transformate in lei.
Un risc substantial exista si in cazul creditelor in dolari. Reprezentantii ING Bank Romania si cei ai Raiffeisen Bank Romania anticipeaza ca moneda americana va creste fata de leu, cel putin pana la finele anului, ceea ce ar conduce la cresterea ratelor pe care le-ar avea de platit romanii care ar contracta credite in dolari in aceasta perioada.