„Estimam ca vom incheia acest an cu afaceri de circa 200 milioane euro, in crestere fata de 117 milioane euro, cat am inregistrat anul trecut. In 2009 consider ca finantarile Impuls vor avea o valoare egala cu cea din acest an”, a spus Diaconescu.
Aceasta a adaugat ca targetul pentru acest an era, la inceput, de 270 milioane euro, insa l-a revizuit in scadere datorita scaderilor de pe piata imobiliara, 70 milioane euro reprezentand leasingul imobiliar.
„Sementul imobiliar este inghetat momentan. Am inghetat proiectele si ele vor porni cand se va linisti piata, probabil in a doua jumatate a anului viitor. Nu este o criza ca afara, ci mai mult o frica”, a spus oficialul Impuls Leasing.
Acesta estimeaza o temperare a temerilor dezvoltatorilor cu privire la investitiile in sectorul imobiliar din a doua jumatate a anului viitor.
Diaconescu a adaugat ca dezvoltatorii au apelat intotdeauna la finantari externa, iar piata europena nu e favorabila momentan investitilor imobiliare.
„Nu se mai construieste nimic si automat si cererea de echipamente de constructii e in scadere, insa au ramas celelalte segmente care nu sunt dezvoltate bine in Romania – medical si agricol”, a spus directorul general al Impuls Leasing.
Acesta a explicat ca sunt segmente de leasing care se pot dezvolta si in perioada de turbulenta financiara, precum leasingul operational, leasingul second-hand, medical si agricol.
Diaconescu se asteapta ca anul viitor, 60% din finantarile companiei sa fie pe segmentul auto, atat masini noi, cat si second-hand, 30% echipamente (medicale, agricole, de constructii), iar 10% finantari imobiliare.
Tot pentru anul viitor, compania are in vedere dezvoltarea celor 9 unitati pe care le-a deschis anul acesta, urmand sa ajunga la cel putin 120 de angajati la sfarsitul anului viitor, de la 105 de angajati in acest an.
Compania a intrat in septembrie si pe piata de leasing operational
„In ce priveste leasingul operational, avem deja o firma deschisa in septembrie – Impuls Leasing Services si un prim contract cu 22 de camioane in valoare de 1,3 milioane euro”, a spus Razvan Diaconescu.
Acesta a mentionat ca nu si-a propus un targhet pentru 2009, dorind, in primul rand, sa dezvolte bine aceasta afacere.
El considera ca leasingul operational este mai avantajos pentru firme pentru ca isi pot urmari mai atent costurile.
Anul viitor, compania se va axa si pe leasingul second-hand.
„Leasingul pentru second-hand este oportunitate, motiv pentru care vom face un produs special pentru acest segment”, a Razvan Diaconescu.
Oficialul Impuls Leasing sustine ca triplarea taxei de poluare sprijina afacerile companiei in conditiile in care sunt finantate masini second-hand din Romania, care au taxa deja platita.
„Nimeni nu a dat atentie acestui segment: masini second-hand din Romania”, a adaugat el.
Diaconescu a mentionat si faptul ca au crescut costurile de finantare in acest an, astfel ca dobanda la euro a crescut cu 1,5 puncte procentuale in cazul Impuls Leasing. Astfel, in ianuarie aceasta era de 8,25% pe an, iar in noiembrie a ajuns la 9,75% pe an.
In ce priveste piata romaneasca de leasing, Razvan Diaconescu estimeaza o valoare a bunurilor finantate de 5 miliarde euro la sfarsitul acestui an.
„Si anul viitor trebuie sa fim bucurosi daca piata va fi tot in jur de 5 miliarde euro, in conditiile in care nu vor fi jucatori mari pe piata pentru ca nimeni nu investeste in perioada de criza”, a adaugat el.
Impuls Leasing si-a inceput activitatea in aprilie 2007 si este controlata de grupul elvetian Impuls Leasing International, cu 90% din capitalul social, Razvan Diaconescu cu 5% si Michael Unterguggenberger, cu o detinere de 5%.
Unicul finantator al companiei este Raiffeisen Landesbank, din Austria.