„Stop Banque” s-a nascut recent in Franta. In scurt timp, francezilor li s-au adaugat germani si locuitori ai altor state, curentul cooptand pana acum foarte multi clienti bancari.
Miscarea are deja cont pe Facebook, unde a reusit sa atraga mai multe zeci de mii de parteneri. Mesajul scris pe frontispiciul contului este: „Revolution! On 12/07 let’s go everybody to withdraw our money!”. (Revolutie! Pe 7 decembrie sa mergem cu totii sa ne retragem banii). Banii ar urma sa fie tinuti acasa de deponenti sau depusi in asa numitele banci sociale, care in Romania ar avea drept corespondent Casa de Ajutor Reciproc.
„Ideea a luat nastere in Franta, dar s-a extins peste tot in lume”, mai scrie pe pagina de Facebook.
Originea miscarii nu este cunoscuta. Potrivit unor zvonuri, unii dintre clientii din Germania ar fi fost nemultumiti pentru ca bancile le-ar fi majorat dobanzile la credite cu 0,25 puncte procentuale si au ales aceasta forma de organizare.
Cauzele pot fi insa multiple. De la inceputul crizei, clientii bancilor din intreaga lume au acumulat o serie de nemultumiri care i-au determinat sa recurga la actiuni concertate impotriva bancilor.
Spre exemplu, un alt cont de pe Facebook, denumit „Stop Bank Greed” (opriti lacomia bancilor) si lansat in 2009, indeamna clientii bancilor sa ceara socoteala pentru banii de care au beneficiat in timpul crizei. „Fiecare barbat, femeie, copil, din America, oameni de rand, au ajutat bancile cu cate 15.000 de dolari (bani din bugetul SUA – n.r.). Gigantii financiari si-au revenit, dar nu au facut nimic pentru a ajuta economia. Acum trebuie sa repare ce au stricat”.
Ne-am putea astepta la ecouri ale miscarii „Stop Banque” si in Romania? Reprezentantii clientilor bancari din Romania au opinii diferite.
Danut Sandu, unul din liderii grupului de clienti nemultumiti ai Alpha Bank, spune ca solutia ar putea fi adoptata si de romani. „Nu cred ca bancile s-ar lasa impresionate de acest gest, dar daca miscarea ar fi mediatizata, ar putea influenta clasa politica„, este de parere acesta.
De altfel, romanii cu credite ar putea participa doar cu greu la aceasta miscare, pentru ca nu prea au depozite bancare. „Daca ar avea bani stransi, atunci i-ar folosi ca sa isi achite creditele in avans”, crede Sandu.
Pe de alta parte, Adrian Paraschiv, liderul grupului de clienti nemultumiti ai Volksbank, considera ca miscarea este extrem de periculoasa pentru sistemul bancar. Acesta povesteste ca a mai asistat la un curent de opinie impotriva unei banci locale si a putut vedea ce inseamna o multime derutata.
„Sistemul bancar face parte din coloana de business a Romaniei. Noi nu vrem sa ne razbunam pe banci, ci sa le transformam in partenerii nostri”, a spus Paraschiv.
El sustine initiativele care semnalizeaza comportamentele abuzive ale bancilor, „dar in limite rationale”. Spre exemplu, clientii Volksbank chiar au avut o initiativa prin care si-au propus sa ramburseze in masa, in avans, un singur euro din creditul contractat, ca gest simbolic de revolta.
Bancile locale au fost supuse in trecut la presiuni similare din partea clientilor, insa nu din cauza nemultumirii acestora, ci a unor zvonuri privind instabilitatea financiara a bancilor. Cel mai recent exemplu este cel al Bancii Comerciale Romane, care in urma cu cativa ani, s-a confruntat cu o serie de zvonuri potrivit carora urma sa dea faliment, ceea ce a determinat o parte din deponentii bancii sa mearga la sucursale pentru a isi retrage banii. BCR a reusit insa sa contracareze zvonurile, prevenind astfel o eventuala criza de lichiditate.
Valoarea medie a depozitelor bancare este in Romania de cateva mii de euro, scadenta medie a acestora fiind de circa 3 luni.