Cat primesc in prezent un vicepresedinte sau presedinte de banca, atunci cand boardul decide sa isi ia adio de la ei? In Romania, salariul unui vicepresedinte de banca din primele zece clasate in sistem variaza intre 7.000 si circa 12.000 de euro, iar sumele compensatorii oferite pot urca pana la sase salarii de baza, ceea ce conduce la o suma compensatorie de pana la 60.000-70.000 de euro, potrivit lui George Butunoiu, manager al firmei de recrutare George Butunoiu ltd.
In cazul unui presedinte sau director executiv de banca, sumele compensatorii pot urca pana la 12 salarii de baza. Salariile presedintilor primelor banci din sistem ca marime sunt de circa 30.000 – 35.000 de euro, ca suma orientativa, potrivit lui Butunoiu.
Cu toate acestea, in ultimul timp, sumele compensatorii oferite presedintilor de banci demisi nu au trecut de 150.000 – 200.000 de euro, au declarat pentru DailyBusiness.ro head hunteri de pe piata locala. Exista insa si conducatori de banci care este posibil sa isi fi negociat sume de exit mai mari, spun specialistii.
Compensatiile sunt depasite cu mult de cele oferite de banci inainte de criza. Potrivit head hunterilor chestionati, un vicepresedinte de banca mare a primit o compensatie de 500.000 de euro, inainte de 2009.
Totodata, Nicolae Danila, care a demisionat din pozitia de CEO al Bancii Comerciale Romane in 2007, ar fi luat o prima compensatorie de 2-3 milioane euro, potrivit informatiilor din aparute la acea vreme in Ziarul Financiar.
Potrivit lui Razvan Soare, Managing Partner at Gerissen Strategic Solutions, bancile sunt tot mai reticente la a oferi sume compensatorii pentru angajatii care pleaca. La nivel international exista un curent de reducere a compensatiilor oferite, care incepe sa se simta si in Romania.
Cum se calculeaza compensatiile oferite top managerilor demisi de banci? Cand ocupantul unei pozitii de top management a ajuns pe aceasta pozitie ca urmare a unei promovari, avand state vechi in banca respectiva, de obicei contractele de munca nu includ prevederi despre o prima de exit, spune Razvan Soare.
Compensatia oferita de banca este cea prevazuta in contractul colectiv de munca sau este negociata de comun acord intre top manager si boardul bancii si se incearca o despartire amiabila. De multe ori, celui care pleaca i se ofera o alta pozitie in cadrul grupului financiar, a mai spus Soare.
Potrivit acestuia, motivele pentru care o banca se desparte de un top manager au variat foarte mult odata cu dificultatile financiare. „Inainte de criza, banca putea renunta la un vicepresedinte din cauza unor neintelegeri dintre acesta si directorul general, de exemplu, adica din motive care nu aveau legatura cu business-ul sau cu performantele managerilor. Acum renunta la un manager doar in situatia in care nu corespunde profesional si de multe ori il plaseaza pe o alta pozitie in grup”, a spus Soare.
Sumele compensatorii sunt mult mai mari insa pentru top managerii recrutati din afara companiei.
„De regula, atunci cand este recrutat, un manger isi negociaza o clauza de exit cu banca. Aceasta clauza intervine in special in situtatia in care recrutarea se face intr-o perioada de dificultati financiare, greu de administrat”, spune Razvan Soare.
„O prima de exit poate fi in acest caz salariul pe cativa ani”, a spus Soare. Luand in calcul salariile prezentate mai sus, pentru cei mai bine retribuiti manageri din bancile locale suma se poate apropia chiar de 1 milion de euro.
In 2010, banci importante, precum BRD, Volksbank si Banca Romaneasca si-au inlocuit directorii executivi. Seful BRD, Patrick Gelin, a plecat de la sefia bancii dupa terminarea mandatului, iar Andreas Maragkoudakis a demisionat, luand decizia sa se pensioneze.
De asemenea, Gian Marco Felice, directorul general al ProCredit Bank Romania, o banca de talie mica, a fost inlocuit in acest an.
Tot in 2010, bancile au recrutat specialisti externi pentru intarirea liniilor de business, un exemplu in acest sens fiind cooptarea de catre Volksbank a directorului de marketing de la BRD, Lucian Cojocaru. Acesta este in prezent responsabilul de retail al Volksbank.
Bancherii au unele din cele mai mari salarii din sistem
Desi au scazut mult pe fondul crizei, compensatiile oferite de banci top managerilor sunt foarte mari, ceea ce indica faptul ca marjele de castig ale creditorilor sunt inca substantiale. De altfel, in timpul crizei bancile au continuat sa ofere unele din cele mai mari salarii din piata angajatilor.
In luna august, salariul mediu net din domeniul intemedierilor financiare a fost de 3.323 de lei, in creste cu circa 0,8% fata de aceeasi luna anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica.
Salariul mediu din banci a fost de peste doua ori mai mare decat venitul salarial mediu pe economie, care a fost in luna august de 1.359 de lei, in scadere usoara fata de aceeasi luna a anului trecut.
Primele de care au beneficiat angajatii din banci la sfarsitul lui 2009 au condus la o valoare a salariului mediu net pe sistem de 4.111 lei.
Bonusurile oferite de banci angajatilor au continuat de asemenea sa fie ridicate, ceea ce arata ca veniturile bancherilor raman mari, in ciuda dificultatilor crizei. Sunt insa si banci care au renuntat la oferirea de bonusuri angajatilor, un exemplu in acest sens fiind Raiffesen, care, conform Mediafax, a sistat bonusurile pentru board pentru trei ani, odata cu inceputul crizei.
De asemenea, Frederic Oudea, CEO Societe Generale a anuntat, ca raspuns la o intrebare a unui jurnalist in timpul unei conferinte de presa care avea loc la Bucuresti, ca grupul francez, din care face parte si BRD, nu a acordat bonusuri bancherilor pentru activitatea de anul trecut.