Managerul Visa Romania nu a dorit insa sa faca publice numele celor doua banci. „Pana in prezent, a existat o problema legata de costul implementarii acestui sistem. Sper ca si bancile mari sa treaca la implementarea acestui sistem”, a spus Catalin Cretu.
Numarul de carduri cu cip emise de Visa in Romania a urcat in 2007 la 420.000.
Cardurile cu cip permit derularea in conditii mult mai sigure ale tranzactiilor, decat cele prevazute doar cu banda magnetica, a explicat Cretu, ceea ce creeaza perspective pentru reducerea fraudei prin intermediul cardului.
In Europa, introducerea cardurilor cu cip a condus la reducerea ponderii fraudei in totalul tranzatiilor prin card, de la 0,08%, la 0,053%, a explicat Berna Ulman, senior vice president Visa Europe. In Romania, ponderea fraudei prin intermediul cardurilor reprezinta 0,0034% din totalul tranzactiilor.
La sfarsitul anului trecut, numarul de carduri Visa valide din Romania crescuse cu 16% raportat la anul anterior, iar valoarea totala a tranzactiilor cu carduri Visa era la finele lui 2007 de 10,3 miliarde euro, conform datelor prezentate miercuri de companie.
Numarul de tranzactii efectuate la comercianti prin intermediul cadurilor Visa a crescut cu 67% in 2007, raportat la 2006, in acelasi interval valoarea tranzactiilor derulate la comercianti inregistrand un avans de 73,5%.
Valoarea totala a sumelor cheltuite pe cardurile de debit Visa la comercianti a inregistrat o crestere cu 83,9% anul trecut raportat la 2006, dar valoarea medie a tranzactiei a scazut cu 0,7%.
„Scaderea valorii medii a tranzactiilor este imbucuratoare, pentru ca denota ca romanii utilizeaza cardurile pentru platile zilnice si nu numai pentru achizitii mai mari”, a subliniat Catalin Cretu.
Cea mai mare pondere din cardurile emise de Visa in Romania continua sa o detina cele de debit, a mai spus Cretu.
Numarul de comercianti care accepta cardurile Visa a urcat in 2007 la 46.456, fata de 36.000 in 2006. Catalin Cretu sustine ca „la aceasta crestere a contribuit si intrarea in Romania a marilor retele de magazine care implementeaza in punctele de vanzare acceptabilitatea cardului”.
Catalin Cretu a atras atentia ca raportat la Europa, in Romania exista un grad inca redus de folosite a cardurilor. „Daca 1 din 9 euro cheltuiti in Europa sunt tranzactionati prin intermediul unui card Visa, in Romania raportul este de 1/100”.