„Ne asteptam la usoare majorari de preturi. Nu ne dorim acest lucru, dar se poate intampla cu foarte mare usurinta”, a precizat Tache, citat de NewsIn.
Competitorii Petrom de pe piata carburantilor din Romania pot si vor creste capacitatea de rafinare, dar pentru ca fac acest efort vor creste preturile, a mai spus presedintele ABP. Reprezentantul benzinarilor particulari a mai aratat ca aproximativ 15-20% dintre acestia se aprovizionau de la Rafinaria Arpechim, ce se afla in procedura de inchidere.
In prezent , pe piata romaneasca opereaza 10 rafinarii cu o capacitate nominala de prelucrare a titeiului de 34 milioane tone/an.
Prin cele 2 rafinarii pe care le detine (Arpechim si Petrobrazi), Petrom este cel mai mare agent in sectorul de rafinare. Cele 2 rafinarii au o capacitate de rafinare anuala nominala de aproximativ 14 milioane tone pe an, capacitatea activa fiind de aproximativ 8 milioane tone pe an, fiecare rafinarie avand cate o unitate de productie inchisa.
Petrom a declansat operatiunile de inchidere a rafinariei Arpechim
Petrom a inceput in aceasta dimineata operatiunile de inchidere a rafinariei Arpechim, urmare a suspendarii autorizatiei de mediu.
Au fost declansate operatiunile de inchidere a rafinariei. Nu ne putem pronunta cu privire la o eventuala scumpire a produselor din cauza inchiderii Arpechim. Cert este ca va trebui sa marim capacitatea de productie la cealalta rafinarie (Petrobrazi – n.r.). Speram ca pana la sfarsitul saptamanii societatea va prezenta un plan de reducere a impactului inchiderii rafinariei, a declarat marti directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara.
La Arpechim se proceseaza atat titei romanesc, cat si titei din import. Rafinaria dispune de 2 module, cu o capacitate nominala totala de 6,5 milioane tone pe an. In prezent doar o unitate din cele 2 functioneaza, cea cu capacitatea de 3,5 milioane tone/an, finalizata in anul 1975. Arpechim este conectata la conductele interne de transport (zacamintele de titei din Oltenia) si la conducta care face legatura cu Constanta si Marea Neagra pentru importul titeiului.
Arpechim produce benzine auto fara plumb, motorine de calitate superioara, combustibil tip M si tip P, combustibil lichid usor, nafta si gaze pentru chimizare (propan, n Butan, propilena), LPG, lubrifianti: uleiuri de motoare monograd si multigrad, sulf si alte produse secundare, MTBE, bitumuri.
Profitul Petrom ar putea fi afectat
Autorizatia de mediu a Rafinariei Arpechim din Pitesti a fost suspendata, luni, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a justificat decizia prin nerespectarea de catre Petrom a masurilor de protectie a mediului la Arpechim. Este vorba de nerealizarea modernizarii rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic.
Petrom estima, anterior deciziei de inchidere a Rafinariei Arpechim, ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei (518,2 milioane de euro), cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei (3,2 miliarde euro), redusa cu 18,5% fata de anul trecut.
Oficialii Petrom cred ca inchiderea rafinariei va avea un impact puternic atat pentru companie cat si pentru piata romaneasca.
Inchiderea rafinariei este o masura drastica, care are un impact negativ asupra economiei romanesti si, mai ales, asupra industriei petrochimice din Romania, care depinde de materia prima furnizata de Arpechim. Petrom va depune toate eforturile pentru a reduce impactul asupra furnizarii de carburanti si asupra clientilor, se precizeaza intr-un comunicat al Petrom.