Oamenii de vanzari primesc inca bugetarii cu bratele deschise si sunt dispusi sa le acorde credite, inchizand ochii la posibilele scaderi de salarii.
Prima oprire o fac la o sucursala Alpha Bank. Spun ofiterului de credit ca sunt bugetar si intreb daca as mai avea sanse sa-mi iau un credit de la banca pentru un apartament de doua camere. „Desigur, insa ar fi mai bine sa veniti acum, pentru ca noi luam in calcul pentru acordarea creditului media ultimelor trei salarii incasate. Daca va fi o scadere de 25% a veniturilor, riscati sa nu va mai incadrati pentru obtinerea imprumutului”, imi spune ofiterul de credit.
Cer sa-mi faca un scoring pentru vedea daca ma incadrez pentru obtinerea imprumutului si declar un salariu de circa 500 de euro. Angajatul bancii imi spune ca m-as incadra „la limita”, creditul oferit fiind de aproximativ 52.000 de euro. Rata pe care as avea-o de achitat este de 250 de euro.
„Bine, dar ce ma fac daca-mi scade salariul cu 25%? Asta inseamna ca in afara de rata bancara as mai ramane doar cu 600 de lei pentru traiul zilnic”, spun ofiterului de credit, care ramane pe ganduri. „Asa este”, spune el, „nu ar fi mai bine sa luati o garsoniera?”. Cu o scadere de 25% a salariului, valoarea creditului aprobat scade la 33.000 de euro.
A doua oprire – sucursala Banca Comerciala Romana. „Pana acum accesul bugetarilor la credite nu a fost restrictionat”, imi spune ofiterul de credit, care imi face un scoring si obtin un rezultat similar celui de la Alpha.
Acelasi raspuns il primesc si de la un ofiter de credit al BRD SocGen. „Nu sunt probleme deosebite daca sunteti bugetar”, dar imi spune ca nu ma poate primi ca sa discutam mai in detaliu, in schimb poate sa ma programeze pentru ziua viitoare. N-am inteles de ce, pentru ca la biroul respectiv nu mai astepta nimeni, iar programul nu se termina mai devreme de doua ore.
Ajung in cele din urma la o sucursala Credit Europe Bank unde omul de vanzari imi spune ca, desi imi poate primi dosarul de credit, nu este exclus sa apara probleme la aprobarea creditului.
„Zilele astea nu am avut niciun client bugetar, si nu va pot spune daca dosarul va avea sau nu probleme la aprobare”, spune el. „Si-atunci ce ma sfatuiti sa fac? Am gasit deja o casa, iar proprietarul imi cere un avans”, improvizez. Raspunsul e paralel cu intrebarea: „Cel mai bine ar fi sa obtineti o aprobare in prealabil a creditului, si apoi sa incheiati un precontract pentru apartament. In felul asta nu veti pierde banii pentru avans”.
Cu siguranta, in banci se simte un aer de precautie suplimentara in privinta bugetarilor. „Sunt situatii in care cerem sa ne arate si fluturasii, ca sa vedem daca intr-adevar primesc bani din sporurile pe care le declara. Din cate stiu, in prezent nu se li se mai acorda alte sporuri in afara celor de vechime. Doar pe acestea si pe cele care sunt trecute in cartea de munca le luam in considerare”, spune ofiterul de credit de la Alpha Bank.
Indiferent daca banca este sau nu dornica sa le acorde credite, pana la clarificarea situatiei lor bugetarii ar trebui sa fie precauti, si sa-si calculeze cat mai exact capacitatea de rambursare, asa incat sa nu aiba dificultati in cazul unor reduceri de venituri. Daca incep sa aiba probleme, clientii ar face bine sa anunte cat mai repede banca.
Asta deoarece unele banci nu se grabesc sa le propuna debitorilor solutii de restructurare a creditelor. „Oferim facilitati de restructurare a creditelor, dar majoritatea clientilor au venit la noi prea tarziu, cand imprumutul fusese deja transferat firmelor de recuperare, asa ca nu s-a mai putut face nimic. De regula, un dosar este trimis firmelor de recuperare dupa 90 de zile de intarziere”, mai spune ofiterul Credit Europe.