„Nicio mama angajata nu va primi mai putin de 800 de lei, dar nu mai mult de 4.000 de lei. Este vorba de 600 de lei indemnizatie pentru mame si 200 de lei – alocatia pentru copil”, a declarat premierul Emil Boc la finalul sedintei de marti a Executivului.
„Aceasta plafonare raspunde principiului solidaritatii. De ce? Persoanele care au salarii mari si, in mod evident, contribuie cu o suma mai mare la bugetul de asigurari sociale isi vor gasi materializata aceasta contributie mare la pensie. Persoanele care contribuie cu o suma mai mare vor avea o pensie mai mare. Aceasta indemnizatie pe care o platim de la bugetul public este efectul solidaritatii pe care societatea il are cu o categorie foarte importanta din punct de vedere social. Si, de aceea, am decis, pentru a elimina discrepantele si a realiza un efort de solidaritate, repet, in vremuri dificile, grele, sa o plafonam la maximum 40 de milioane de lei vechi, adica aproximativ 1.000 de euro”, a spus Boc.
Premierul a spus ca legea adoptata de Executiv „este una dintre cele mai generoase din Europa”. El a explicat ca in statele membre UE, mamele primesc indemnizatie pentru cresterea copilului timp de patru, sase sau maximum opt luni, in timp ce in Romania indemnizatia se acorda pentru doi ani – respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap.
Actul normativ initial, promulgat de presedintele Basescu, prevedea ca persoanele care au intrat in concediu pentru cresterea copilului primesc, pe o perioada de doi ani, o indemnizatie lunara reprezentand 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 de lei.
Odata cu venirea la putere a noului Guvern, s-a pus problema plafonarii indemnizatie la trei salarii medii brute pe economie, din cauza resurselor bugetare scazute.
Indemnizatia maxima, de 4.000 de lei, stabilita marti de Guvern, reprezinta valoarea a trei salarii medii nete pe economie.