Indicele a inregistrat deteriorari ale perceptiei investitorilor si consumatorilor privind constructiile, retailul si serviciile, cu imbunatatiri pentru industrie, relateaza Mediafax.
Indicele ESI (Economic Sentiment Indicator) s-a mentinut la nivelul 62,6, acelasi din septembrie, cu mult sub punctajul de 90,8 inregistrat la finele anului trecut, dar si sub media ultimilor ani, de peste 100 de puncte.
Indicatorul a crescut in septembrie pentu prima data in ultimele 12 luni, dupa ce a inregistrat in august a 11-a luna consecutiva de declin, la nivelul 62,4, stabilind un nou minim istoric.
Componentele indicelui sunt increderea din industrie (cu o pondere de 40%), servicii (30%), constructii si retail (5% fiecare), precum si perceptia consumatorilor asupra situatiei economice, cu o pondere de 20%.
Economia romaneasca a primit astfel una dintre cele mai scazute „note” din UE, reiese din concluziile studiului, indicele increderii plasand Romania pe pozitia a 24-a intre statele membre.
Indicele increderii consumatorilor in economie a stagnat la nivelul -49 in octombrie, reprezentand cea mai slaba „nota” acordata de respondenti.
La nivelul Uniunii Europene, indicele ESI s-a imbunatatit pentru a 11-a luna consecutiv, la 86 de puncte, la fel ca indicele conditiilor de afaceri (BCI), care a urcat la -1,78, ramanand insa in zona negativa, nivel care anunta o iesire lenta din recesiune.