Din punct de vedere al costurilor de judecata, un proces colectiv este mult mai rentabil pentru debitorii care dau in judecata bancile decat unul individual, costurile suportate de fiecare debitor fiind relativ mai mici.
Ce-i drept insa, in cazul unui proces individual clauza este mult mai clara, asa incat acesta este mai usor de instrumentat si de castigat decat unul colectiv, spune avocatul. Totusi, daca miza financiara individuala este scazuta, este posibil sa nu fie justificata initierea unui proces individual, ci mai degraba participarea la unul colectiv.
Este necesara o negociere prealabila inainte de proces?
Pe forumurile debitorilor nemultumiti de banci au aparut in ultimul timp tot mai multe mesaje care incurajeaza negocierile cu banca si chiar ideea de a gasi la problemele debitorilor solutii pe care este cel mai probabil ca banca sa le accepte.
Gabriel Biris spune ca intr-o speta de ordin comercial cum sunt procesele pe care debitorii le intenteaza bancilor, trebuie sa existe si „procedura prealabila, de conciliere”, in care sa se incerce o rezolvare pe cale amiabila.
Cum se ajunge in urma unei proceduri prealabile la proces? „Atunci cand partile se intalnesc la masa de discutii si stabilesc ca nu sunt de acord nici una nici alta cu conditiile impuse de cealalta parte, procesul se poate declansa”, spune Gabriel Biris.
Cat timp dureaza un proces
Potrivit avocatului, un proces comercial cu parte prealabila, de conciliere, si recurs, poate ajunge la o durata de pana la 18 luni.
In cat timp se recupereaza despagubirea hotarata in instanta
Daca instanta a dat castig de cauza debitorului printr-o hotarare definitiva, banca este obligata sa il despagubeasca, deci plata daunelor ar trebui sa se produca imediat. „Daca refuza, se poate ajunge si la plangere penala impotriva bancii sau a reprezentantilor acesteia”, a mai spus Gabriel Biris.