„In Romania, ca stat nou intrat in Uniunea Europeana, doar lohn-ul de lux va avea viitor. Este vorba, in speta, despre productia destinata marilor case de moda internationale”, a subliniat oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), citat de NewsIn.
Un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), dat publicitatii anul trecut, arata ca se inregistreaza o stagnare si chiar o reducere a exportului industriei de confectii.
Studiul mentiona ca exporturile romanesti de confectii realizate in lohn urmeaza tendinta de scadere inregistrata si in alte tari din Europa de Est, care s-au dezvoltat mai rapid si au pierdut avantajul comparativ in acest sector fata de tarile in care salariile sunt mai mici.
Conform analizei comisiei, lohn-ul, ca modalitate de comert exterior in regim de perfectionare activa, a avut o pondere insemnata in exporturile romanesti dupa decembrie ’89, dar cresterea salariilor a facut ca Romania sa-si piarda treptat avantajul in acest domeniu.
Romania este al treilea exportator de confectii catre Uniunea Europena cu o cota de piata de 9%, precedata de China, care detine 34% din piata, si Turcia cu o cota de 10,5 procente din piata.