„Aportul net al industriei usoare la balanta comerciala a tarii a scazut la 600 milioane euro in 2008, la jumatate fata de nivelul de acum 3 ani”, a declarat miercuri Aurelientu Popescu, presedintele executiv al Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei – Fepaius.
Conform unor date de la Ministerul Economiei, citate de Fepaius, exporturile Romaniei in domeniul industriei usoare s-au cifrat anul trecut la 5,1 miliarde euro, in scadere cu 6,2% fata de 2007.
Pe de alta parte, importurile de produse textile, imbracaminte, pielarie si incaltaminte au scazut in 2008 cu doar 4,5%, pana la circa 4,5 miliarde euro.
In cadrul exporturilor, cea mai mare scadere, de 7,8%, s-a inregistrat pe segmentul articolelor de imbracaminte, vanzarile acestora din afara tarii totalizand 2,66 miliarde euro.
De asemenea, exporturile de produse textile s-au diminuat in 2008 cu 2,4%, pana la 1,03 miliarde euro, in vreme ce sectorul de pielarie si incaltaminte a atras exporturi de 1,41 miliarde euro, cu 5,8% mai mici decat in anul precedent.
In cadrul importurilor, articolele de imbracaminte aduse in tara anul trecut au totalizat 759 milioane euro, cu 16,3% mai mult decat in 2007.
Pe de alta parte, importurile de produse textile au scazut cu 10,1%, pana la 2,56 miliarde euro in 2008, la fel ca si importurile de pielarie si incaltaminte, care au insumat anul trecut 1,17 miliarde euro, cu 2,7% mai putin decat in anul precedent.
Romania, candva cel mai mare exportator din domeniul industriei usoare catre tarile din Uniunea Europeana, a coborat in prezent pe locul 3, fiind devansata de China si Turcia, dupa cum a mentionat oficialul Fepaius.
Rusia si Japonia, noi piete pentru producatorii locali de confectii
Scaderea cererii din Uniunea Europeana, piata pe care anul trecut ajungeau 80% din exporturile Romaniei din industria usoara, i-a determinat pe producatorii autohtoni sa caute alte tari pentru a-si vinde produsele.
Printre noile piete de export avute in vedere de acestia se numara Rusia si Japonia, a mai spus Popescu.
Pentru a se mentine pe piata, reprezentantii Fepaius ii sfatuiesc pe producatorii locali, in special pe cei care produc in sistem de lohn, sa investeasca in brand-uri proprii.
Popescu estimeaza ca aproximativ 20% din producatorii in sistem lohn vor disparea de pe piata in acest an.
In Romania, exista peste 6.000 de firme in industria textila si a confectiilor, iar in domeniul productiei de incaltaminte sunt active circa 2.100 de firme, potrivit reprezentantilor Fepaius.