- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Inflatia anuala a ajuns la un nou minim istoric in martie (3,66%)

11 Apr, 13:59 • Redactia DailyBusiness
Inflatia anuala s-a temperat in martie pana la 3,66%, un nou minim de dupa 1990, sub asteptarile analistilor, datorita unor scaderi ale preturilor produselor alimentare, care au compensat cresterile modeste ale preturilor marfurilor nealimentare si ale serviciilor,
Inflatia anuala a ajuns la un nou minim istoric in martie (3,66%)

Pe de alta parte, deficitul comercial a inregistrat o crestere de 75,2%, a informat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS).

Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in martie cu 0,07% fata de februarie, sustinut de o coborare cu 0,05% a preturilor alimentelor. Preturile produselor nealimentare a urcat cu 0,13% in martie fata de luna precedenta, in timp ce tarifele serviciilor au urcat in martie cu 0,16%, pas inferior celui din luna precedenta, arata Institutul National de Statistica (INS).

Datele afisate de Statistica sunt mai bune fata de asteptarile analistilor intervievati de NewsIn, care estimau o inflatie pentru luna martie cuprinsa intre 0,10 si 0,50% fata de inflatia rezultata in luna februarie, pe care o atribuiau influentelor cresterii preturilor la combustibili si a maririi tarifelor la transportul pe calea ferata, temperate de ieftinirea alimentelor, ca efect al aderarii, si de aprecierea monedei nationale.

Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (aprilie 2006 – martie 2007) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2005 – martie 2006) – atat cea determinata pe baza IPC, cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) – este de 5,4% pe total, informeaza INS.

Banca centrala a decis in data de 26 martie, sa reduca rata anuala a dobanzii de politica monetara de la 8% la 7,50%, surprinzand o mare parte a analistilor, si a semnalat ca se asteapta ca inflatia sa se incadereze in tinta fixata la un nivel anual de 4%, cu posibilitatea de a oscila intr-un culoar cuprins intre 3% si 5%.

Inflatia de baza din care se scad preturile administrate si cele volatile, asa numita inflatia core, pe care banca centrala o considera un semnal pentru politica monetara, a urcat in martie cu 0,21%. In februarie inflatia de baza a fost de 0,24% fata de luna precedenta.

„Evolutia preturilor la marfurile alimentare a fost influentata in principal de scaderea preturilor la oua (-10,5%), cartofi (-2,4%), carnea de porcine si laptele de vaca (-0,6%)”, sustine INS.

In cadrul grupei marfurilor alimentare au fost inregistrate cresteri de preturi la zahar (+1,2%), fructe si conserve de fructe (+0,6%), produse de morarit si panificatie (+0,3%), arata comunicatul Statisticii.

In ce priveste grupa marfurilor nealimentare, cresteri semnificative s-au inregistrat la: grupa „alte marfuri nealimentare”:(+0,8%), tutun si tigari (+0,5%) si carti, ziare, reviste (+0,4%)”.

Scaderi de preturi au avut medicamentele (-0,3%), ceasurile, aparatele audio-video si articolele sportive (-0,2%), se arata in comunicatul INS.

„Serviciile au inregistrat o crestere de 0,2% datorata, in principal, majorarii tarifelor la transport C.F.R. (+9,3%), reparatii auto, electronice si lucrari foto (+0,9%), ingrijire medicala (+0,6%), igiena si cosmetica (+0,5%) si apa, canal, salubritate (+0,4%)”, spune INS.

Diminuari se pot observa la tarifele de telefonie (-0,6%), mentioneaza comunicatul INS.

Deficitul comercial se adanceste cu 75,2%

Romania a inregistrat un deficit comercial de 1,335 miliarde euro in luna februarie, cu 75,2% mai mare decat cel din aceeasi luna a anului trecut, pe fondul avansului rapid al importurilor din celelalte tari membre ale Uniunii Europene, se arata in datele furnizate de INS.

In februarie 2006, deficitul comercial al Romaniei a insumat 762,3 milioane euro (2,7 miliarde lei).

Exporturile romanesti, in preturi FOB, au insumat in februarie 2,317 miliarde euro (7,85 miliarde lei), in crestere cu 10,2% (4,7% calculat in lei) fata de aceeasi luna a anului trecut. Exporturile catre celelalte 26 tari membre ale Uniunii Europene (UE) au crescut cu 9,6% pana la 1,64 miliarde euro, in timp ce exporturile extracomunitare au avansat cu 11,6% la 672,8 milioane euro, potrivit datelor preliminare ale Institutului National de Statistica (INS).

Importurile in preturi CIF au insumat in februarie 3,65 miliarde euro (12,37 miliarde lei), valoare cu 27,5% (21,3% in lei) mai mare decat cea inregistrata in februarie 2006. Importurile din tarile UE au avansat in a doua luna a anului cu 43,2% fata de februarie 2006 pana la 2,66 miliarde euro, in timp ce importurile extracomunitare au scazut cu 1,5% pana la 995,3 milioane euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun