In septembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,94%.
Un nivel mai scazut al ratei anuale a inflatiei a fost atins din iulie 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost 3,99%.
In luna octombrie 2009, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,15%, preturile marfurilor nealimentare cu 0,46% si tarifele serviciilor cu 0,94%, potrivit INS.
De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.
Pe segmentul marfurilor alimentare, cel mai mult s-au scumpit oualele, cu 4,96%, alte legume si conserve de legume (3,03%) si laptele de vaca (1,20%). In schimb, cel mai mult s-au ieftinit fructele proaspete, cu 2,52%, urmate de cartofii, cu 2,47%, si de citrice si fructe meridionale, cu 1,31%.
Pe partea de marfuri nealimentare, au crescut preturile la incaltamintea din piele cu 0,5%, iar energie termica s-a scumpit cu 0,29% fata de luna anterioara. In acelasi timp, autoturismele si piesele de schimb s-au ieftinit cu 0,16%, iar medicamentele cu 0,02%.
La servicii, abonamentul la telefon a crescut cu 1,09%, iar transportul aerian cu 1,02%. Chiriile au scazut usor in octombrie, cu 0,04%.
Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul noiembrie 2008 – octombrie 2009 fata de precedentele 12 luni, indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro, a coborat in octombrie la 5,9%, de la 6,2% in septembrie.