Vineri, 10 octombrie, Institutul National de Statistica va anunta datele referitoare la valoarea indicelui preturilor de consum din septembrie.
Astfel, estimarea Raiffeisen Bank Romania pentru inflatia anuala este de 7,1%, banca mizand pe o valoare lunara de 0,2%. „Ar fi fost posibil sa vedem chiar valori sub 7%, daca nu era deprecierea leului”, a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al bancii, pentru DailyBusiness.ro.
Conform acestuia, efectul scaderii monedei nationale se va face sigur resimtit in inflatia din octombrie, dar ramane de vazut in ce masura aceasta scadere a fost contrabalansata de ieftinirile produselor agricole.
„Oricum, pentru lunile viitoare ne asteptam la valori mai inalte ale inflatiei. Cred ca ultimele miscari ale cursului au nascut presiuni inflationiste”, a mai spus Ionut Dumitru.
Pentru luna septembrie, Millennium Bank Romania a calculat o inflatie lunara de 0,5%, valoarea anuala a indicelui fiind preconizata de banca la 7,4%. Comentand efectul pe care deprecierea leului l-a avut asupra inflatiei din septembrie, Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank Romania, a mentionat ca „in a doua jumatate a lunii, influenta determinanta pentru inflatie a avut-o cursul”.
Cursul a cunoscut miscari ample, dar rapide, ceea ce nu a permis ca efectele deprecierii sa fie resimtite in cresteri de preturi, sunt de parere alti economisti din piata. Astfel, Dan Bucsa, seful diviziei de cercetare a pietelor financiare din cadrul Bancpost, nu se asteapta ca fluctuatia leului sa fi avut o influenta determinanta asupra inflatiei din septembrie si considera ca daca leul va avea o revenire rapida, atunci nici inflatia din octombrie nu va fi major afectata de depreciere.
Economistul Bancpost a spus pentru DailyBusiness.ro ca banca a luat in calcul o inflatie lunara pentru septembrie de 0,2-0,3%.
„Afectati vor fi in special cei care achita facturile la telefonie sau ratele bancare, in cazul carora sunt luate in calcul valorile recente ale cursului. In schimb, transferul deprecierii leului in pretul alimentelor se face ceva mai greu”, a precizat Bucsa.
Determinate de cele mai recente miscari de pe piata valutara, unele banci au revizuit sau iau in calcul revizuirea prognozelor de inflatie si curs pentru urmatoarele trimestre. „Daca nivelul leu/euro se mentine atat de ridicat, atunci vom iesi si din prognoza de inflatie, care se situa anterior la 6%, si care ar putea urca la 7%”, a spus Ciprian Dascalu de la Millenium Bank.
Acesta a mentionat ca ultimele evolutii de pe piata valutara au determinat banca sa revizuiasca in crestere prognoza de curs valutar pentru finele anului, pana la 3,65 lei/euro. Millenium Bank vizeaza pentru finele primului trimestru din 2009 un nivel de 3,6 lei/euro.
Raiffeisen mizeaza pe o inflatie de 6,5%, „dar luand in calcul ultimele evolutii, o consideram o estimare optimista”, a afirmat Ionut Dumitru. Intr-un raport recent, Raiffeisen Bank anunta ca are in vedere revizuirea anticiparilor de curs valutar pentru trimestrele viitoare.
Pentru finele anului, Bancpost si-a pastrat estimarea de inflatie si vizeaza o valoare a inflatiei anuale intre 6 si 6,3%.