“Inflatia a scazut atat de mult din cauza preturilor la produsele alimentare”, spune consultantul economic Mircea Cosea.
“Daca la nivel teoretic, macro-economic, datele sunt bune, in plan social arata ca saracia este tot mai adanca. Statistica indica o scadere a calitatii cosului alimentar al romanilor”, a spus acesta.
Potrivit analistilor, datele privind evolutia preturilor de consum reconfirma faptul ca pentru romani, achizitia de alimente a ajuns o adevarata vanatoare de promotii.
„Pretul a ajuns sa conteze cel mai mult, iar acest lucru se vede din evolutia cartofilor, alimentul national al romanilor. Romanii cauta produse tot mai ieftine. Painea, cartofii si verdeturile au devenit alimente de baza, orice modificare de pret pe acest segment influentand in mod semnificativ evolutia inflatiei”, a explicat analistul Cristian Dinulescu.
Scaderea preturilor din ultima luna arata, pe de alta parte, ca romanii si-au redus puternic cheltuielile. „Cererea a scazut, iar producatorii au fost nevoiti sa reduca preturile. In plus, avem un impact pozitiv din partea productiei agricole foarte bune”, a declarat consultantul Bogdan Baltazar.
El se asteapta, insa, ca preturile alimentelor sa creasca in sezonul de iarna, comerciantii urmand sa speculeze la maxim sezonalitatea.
Potrivit analistului economic Cristian Paun, datele privind inflatia, privite in ansamblu, arata ca economia se stabilizeaza. Pe de alta parte, asistam la o prabusire a cererii, ceea ce indica un risc de instabilitate, de dezechilibru, in niciun caz de prosperitate.
Cei mai multi economisti estimeaza ca inflatia se va mentine, pana la finele anului, in intervalul 3-3,5%. Preturile ar putea sa creasca insa pe fondul scumpirilor la nivel international dar si efectelor majorarii pretului gazelor si gigacaloriei.
[b]Un nou minim istoric, dupa 4 ani si jumatate[/b]
Inflatia a scazut in septembrie la minimul ultimilor 21 de ani, de 3,45%, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/rata-anuala-a-inflatiei-la-minimul-ultimilor-21-de-ani-69294/]arata datele de la Institutul National de Statistica[/url], prezentate marti dimineata. Precedentul minim istoric a fost inregistrat in martie 2007, de 3,66%.
Fata de luna august, preturile din septembrie au fost cu 0,21% mai mici, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 1,18%, in timp ce preturile la marfurile nealimentare au urcat cu 0,2%, iar cele la servicii cu 0,56%. Din categoria marfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preturi a fost raportata la cartofi, de 35%, dar si la legume si conserve de legume, care s-au ieftinit cu 13%.
Alte reduceri importante au mai avut loc la fructe proaspete, cu 5,7%, dar si la alte legume si conserve de legume, unde preturile au coborat cu 5,5%. La polul opus, o crestere importanta de preturi a avut loc la oua, care s-au scumpit cu 5% fata de luna precedenta. In ceea ce priveste marfurile nealimentare, s-a raportat o majorare cu 1,07% la combustibili, pentru restul produselor preturile ramanand aproape neschimbate.
Serviciile s-au scumpit in principal pentru transportul feroviar, cu 7,06%, si apa, canal, salubritate, cu 1,23%. De la inceputul anului, cele mai mari cresteri de preturile au fost inregistrate de marfurile nealimentare, cu 4,84%, urmate de cele pentru servicii, cu 3,46%. La alimente, scumpirea a fost mult mai mica, de 1,72%.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara saptamana trecuta, la Romania Financial Forum 2011, ca rata anuala a inflatiei a coborat sub 4% in septembrie si a intrat astfel in tinta BNR. Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%, relateaza Mediafax.
Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, afirma in urma cu doua saptamani ca Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a bancii centrale va fi sprijinita „in mod ferm” de politicile fiscale si salariale.
De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la sfarsitul acestui an si se va pastra si anul viitor in apropierea tintei. Banca centrala nu a mai atins tinta de inflatie din 2006, cand rata anuala s-a situat la 4,87%.